Știi că la OMV găsești la orice oră din zi sau din noapte o cafea premium “to go” sau “to stay”. Aici găsesti cafea de cea mai bună calitate și, în plus, te poti bucura de experiența completă a savurării cafelei, pentru că fiecare cafea este servită alături de un biscuit și un pahar de apă, pe care clienții le primesc gratuit.
Despre cafea se vorbește mult și se găsesc o mulțime de articole online care te-ar putea induce în eroare. Așa că în Deșteptarea am căutat în ultimele zile să vedem ce adevărat și ce nu, ce face o cafea bună și ce combinații sunt potrivite sau ar trebui evitate atunci când savurăm o cafea.
Am adunat întrebările voastre pe pagina de Facebook Europa FM, le-am ales pe cele mai interesante dintre ele și am apelat la expertul no.1 pentru răspunsuri avizate!
Paul Ungureanu, expert în cafea și totodată cel mai apreciat barista din România, a stat de vorbă cu noi în Deșteptarea și ți-a răspuns la întrebări.
Cei care au trimis întrebările selectate au primit din partea OMV vouchere pentru cafea gratuită în stațiile OMV, pentru 1 an de zile! Dar până la urmă toți am devenit câștigători, cu promisiunea unei cafele bune mereu la VIVA Café și cu răspunsurile la cele mai interesante curiozități legate de băutura considerată de mulți ca fiind magică.
https://www.facebook.com/europafmromania/videos/2420981781555047/
Să cumpăr cafea măcinată sau boabe?
”Înainte, toată lumea avea râșniță cu care măcina orice – zahăr, cafea. Acum am devenit comozi. Cafeaua odată măcinată, în 30 de secunde începe să își piardă din gust și aromă, tocmai de aceea consider că cei care își beau cafeaua acasă ar trebui să investească într-o râșniță. Iar ele se găsesc pe bugetul tuturor! Dar de ce trebuie măcinată cafeaua doar înainte de consum?
Pentru că lumina, umiditatea și chiar temperatura schimbă gustul cafelei, de aceea nu e recomandat nici să fie păstrată în frigider. Cel mai bine este să o macini pe loc. În plus, cafeaua măcinată care a atras umiditate poate bloca și espressorul folosit la preparare, am pățit”, spune, la Europa FM, Paul Ungureanu, expert în cafea și totodată cel mai apreciat barista din România.
Cum e mai bună cafeaua: Fierbinte sau Rece?
”Temperatura cafelei e dictată de modul de preparare”, subliniază Paul Ungureanu.
”Sfatul meu este, așadar, să consumați cafeaua înainte de a se răci și să încercați să o păstrați caldă până la ultima înghițitură. Iar dacă vreți să cumpărați o cafea to go, alegeți locurile în care cafeaua se prepară cu mare atenție la acest detaliu, așa cum facem noi, la VIVA Café din stațiile OMV”, completează expertul, în răspunsul oferit ascultătorilor Europa FM.
E adevărat că nu te trezești fără cafea?
”Consumul de cafea în prima parte a zilei, fără de care credem că suntem adormiți, ține de ritualul nostru de dimineață, deci putem să spunem că efectul este, în parte, placebo. Există, însă, și o explicație biologică, iar aici vorbim despre efectul cofeinei.
Atenție, însă! Percepția generală cum că espresso e mai tare, este greșită. El are o aromă intensă, dar conține, de fapt, mai puțină cofeină.
Dar despre asta am să vă povestesc mai multe, în curând. Ce trebuie să reținem e că fiecare dintre noi reacționează diferit la cafea, motiv pentru care unii beau doar una, dimineață, iar alții mai multe, orcând au nevoie de un plus de energie. Indiferent din ce categorie faci parte, la noi, la VIVA Café din stațiile OMV poți să te bucuri de o cafea bună la orice oră din zi sau din noapte”, spune Paul Ungureanu, expert în cafea și totodată cel mai apreciat barista din România.
Ce înseamnă de fapt o cafea tare?
”Există preconcepția asta, că o cafea tare e una amară. Nu are nicio legătură! Senzația de trezire ne-o dă cofeina, iar ea nu are un gust sau un miros specifice, așadar nu poate influența aroma cafelei din ceașca noastră.
Nivelul de cofeină depinde de timpul în care cafeaua a stat în contact cu apa, așadar nu ai cum să îți dai seama câtă cofeină conține băutura ta, doar după gust. O cafea tare este de fapt una bogată în uleiuri volatile, gust și aromă. De exemplu, espresso e tare, adică aromat, dar are mai puțină cofeină decât un espresso lung”, subliniază Paul Ungureanu.
Consumul apei la cafea: mit, sau realitate?
”Este cunoscut faptul că, pe lângă multele sale beneficii, cafeaua are ca efect deshidratarea corpului. De aceea, este recomandat ca fiecare ceașcă de cafea să fie însoțită de un pahar cu apă. Apa are rolul de a pregăti papilele gustative pentru a simți pe deplin gustul cafelei, dar poate fi băută și după, să restabilim nivelul de hidratare. Bineînțeles, această caracteristică a cafelei nu trebuie să ne sperie și să ne determine să bem câte o gură de apă după fiecare înghițitură de cafea.
Deshidratarea cauzată de cofeina din cafea e un dezavantaj asumat, care poate fi contracarat simplu, asigurându-ne că avem un pahar cu apă alături atunci când bem cafeaua de dimineață. Acesta este și motivul pentru care la noi, la VIVA Cafe din stațiile OMV primești un pahar cu apă la orice cafea cumpărată; avem grjă să te bucuri pe deplin de fiecare cafea VIVA!”, spune Paul Ungureanu, expert în cafea și totodată cel mai apreciat barista din România.