Stâlpii Creației au fost fotografiați de telescopul spațial James Webb al NASA. Fotografia detaliată arată cum se formează noi stele în nori denși de gaz și praf. Pilonii tridimensionali arată ca niște formațiuni stâncoase mari, dar care sunt permeabile, explică specialiștii de la NASA pe site-ul lor. Coloanele fotografiate de telescopul spațial James Webb sunt alcătuite din gaz și praf interstelar rece care au aspect semitransparent în infraroșu.
Stâlpii Creației au fost fotografiați pentru prima oară în 1995 de către telescopul spațial Hubble. Noua imagine surprinsă de James Webb ajută cercetătorii să revizuiască modul în car se formează stelele. Totodată, cu ajutorul acestor imagini, specialiștii pot identifica un număr mult mai exact de stele noi, dar și cantitatea de gaz și praf din zona respectivă.
Formațiunea se află în Nebuloasa Eagle, care se află la 6.500 ani-lumină distanță.
În fotografia cu Stâlpii Creației, stelele noi sunt sferele roșii, strălucitoare care sunt dispuse în afara unuia dintre piloni. Atunci când se formează noduri cu o masă suficientă în interiorul pilonilor de gaz și praf, acestea încep să se prăbușească sub propria lor gravitație, se încălzesc încet și, în cele din urmă, formează noi stele.
Ce reprezintă liniile ondulate de la marginile pilonilor care au aspect de lavă?
Acestea sunt ejecții de la stele care încă se formează în gaz și praf. Stelele tinere lansează periodic jeturi supersonice care se ciocnesc cu nori de materie, precum acești piloni groși.
Uneori, acest lucru are ca rezultat modelele ondulate, așa cum face o barcă atunci când se deplasează prin apă. Strălucirea purpurie provine de la moleculele energetice de hidrogen care rezultă din jeturi și șocuri.
Acest lucru este evident în al doilea și al treilea pilon de sus. Se estimează că aceste stele tinere au doar câteva sute de mii de ani.
Sursa foto: NASA
Citește și: NASA: Misiunea Dart, un succes | VIDEO