Confidenţialitate

SRI își retrage ofițerii de la ANAF

Serviciul Român de Informații a cerut retragerea celor 23 de ofițeri care, din 2013, lucrează la ANAF, în cadrul Direcției Antifraudă.

Directorul SRI, Eduard Hellvig a trimis deja această solicitare către Ministerul Finanțelor și Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

La solicitarea Mediafax, Serviciul Român de Informații a transmis că ofițerii SRI au fost detașați la ANAF, la cererea acestei instituții și conform legislației aflate în vigoare. Ofițerii SRI ar fi contribuit, între altele, la creșterea gradului de expertiză analitică.

La întrebarea dacă la controalele ANAF participa și un ofițer SRI, instituția condusă de Eduard Hellvig a precizat că specialiștii detașați la Fisc au răspuns exclusiv obligațiilor de serviciu atribuite de șefii ierarhici din cadrul ANAF.

Serviciul Român de Informații menționează că numărul ofițerilor detașați la ANAF nu a fost niciodată de ordinul sutelor, ci tot timpul mai mic decât cel aprobat prin hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

SRI precizează că nu are un protocol de colaborare cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar decizia privind retragerea ofițerilor de la ANAF a fost luată de șeful SRI, Eduard Hellvig în urma unei analize. Serviciul Român de Informații consideră că la ANAF s-au înregistrat ‚”evoluții pozitive’’, iar eforturile trebuie continuate.

Recent, printr-un ordin al șefului ANAF, salariile inspectorilor antifraudă au fost diminuate. Sporul de risc și cel de stres s-au redus de la 25 la 5% din salariu.