Serviciul Român de Informații (SRI) spune, în contextul apariției mai multor așa-numite „ferme de boți” că „până în prezent, nu au fost identificate elemente de conținut specifice campaniilor de propagandă sau dezinformare orchestrate de actori externi ostili la adresa României”. Mai multe conturi false au fost create și activate în cursul acestui an, acestea fiind orientate către lansarea de mesaje de denigrare a contracandidaților, precizează SRI.
Preşedintele Comisiei de Control SRI, senatorul Cristian Chirteş: „Nu putem spune dacă în România sunt rețele de troli sau conturi individuale ale unor partide politice sau ale unor contracandidați”
Preşedintele Comisiei de Control SRI, senatorul Cristian Chirteş: „Au fost găsite conturi false ca și în celelate campanii electorale care s-au activat în acest an, conturi care au fost raportate, iar aceste date au fost transmise Ministerului Afacerilor Interne. Nu putem spune dacă în România sunt rețele de troli sau conturi individuale ale unor partide politice sau ale unor contracandidați”.
Andrei Ștefan, Europa FM: „Din analiza pe care ați făcut-o nu reiese cine ar fi făcut așa ceva”.
Preşedintele Comisiei de Control SRI, senatorul Cristian Chirteş: „Serviciul Român de Informații nu are dreptul să întreprindă nicio acțiune care să prmoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politic decât atunci când se afectează securitatea națională”.
SRI: Mai multe conturi false au fost create și activate în cursul acestui an, conturile fiind orientate către lansarea de mesaje de denigrare a contracandidaților,
SRI precizează că, în context electoral, fermele de troli/boți reprezintă, în general, instrumente utilizate pentru creșterea popularității candidaților sau atacuri asupra contracandidaților (respectiv asupra unor entități online, pagini web sau conturi deschise la nivelul platformelor de socializare care aparțin acestora), aspecte specifice campaniilor electorale online sau off-line”.
Instituția spune că, până în prezent nu au fost identificate elemente de conținut specifice campaniilor de propagandă sau dezinformare orchestrate de actori externi ostili la adresa României.
„Analiza realizată a evidențiat existența și utilizarea de conturi false la nivelul platformelor de socializare prin care sunt vizate creșterea artificială a popularității anumitor competitori, precum și promovarea de conținut îndreptat împotriva contracandidaților”, a transmis SRI.
Mai multe conturi false au fost create și activate în cursul acestui an, conturile fiind orientate către lansarea de mesaje de denigrare a contracandidaților, a comunicat SRI.
Potrivit instituției, platformele online vor iniția demersuri de analiză avansată în vederea identificării de conturi similare și tipare actionale care conturează amploarea reală a așa-numitelor „rețele de troli”.
„Nu a fost afectată securitatea națională”
SRI a făcut precizarea că „gradul extrem de redus al interacțiunilor și conținutului generate de conturile false identificate ca active” nu au afectat securitatea națională.
„Având în vedere faptul că, prin amploare și impact, raportat la gradul extrem de redus al interacțiunilor și conținutului generate de conturile false identificate ca active, nu a fost afectată securitatea națională, datele obținute fiind transmise Ministerului Afacerilor Interne, pentru gestionarea acestora conform responsabilităților legale”, a mai comunicat SRI.
Anterior, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a spus că în România au fost blocate zeci de conturi false, care promovau anumiți candidați la alegerile prezidențiale din România. El a precizat că autorităţile române au solicitat platformelor Meta şi TikTok un raport în acest sens.
Autori: Claudia Cociug și Andrei Ștefan
Sursa foto: Shutterstock