Uniunea European s-a angajat să dubleze un program de ajutor militar pentru Ucraina prin antrenarea a încă 15.000 de soldați în cadrul unei serii de anunțuri menite să arate că va sprijini Ucraina pe termen lung. La începutul unei călătorii de două zile la Kiev, președinta Comisiei Europene a reamintit că Uniunea Europeană își propune să implementeze pachetul de sancțiuni cu numărul 10 împotriva Rusiei până la 24 februarie 2023.
„Îl vom face pe Putin să plătească pentru războiul său barbar”, a declarat Ursula von der Leyen joi.
Președinta Comisiei Europene a fost însoțită de 15 comisari europeni joi la Kiev – este prima oară când un număr atât de mare de înalți oficiali europeni au vizitat o zonă de război.
Prețul produselor petroliere rusești ar putea fi plafonat
Ursula von der Leyen a anunțat și că Uniunea Europeană va limita prețul produselor petroliere rusești, ca parte a unui plan mai amplu al G7 de a restricționa veniturile din petrol ale Kremlinului.
G7 și Uniunea Europeană au convenit deja asupra unui plafon de preț pentru țiței, care a intrat în vigoare în decembrie 2022 și care ar costa Rusia 160 de milioane de euro pe zi.
Cele 27 de state membre ale UE nu au ajuns încă la un acord asupra celui mai recent plafon al prețului petrolului. Discuțiile continuă cu privire la o propunere de stabilire a plafonului la 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere premium și la 45 de dolari pe baril pentru cele cu preț redus.
O sursă diplomatică a declarat că sunt încrezători că se va ajunge la un acord până la 5 februarie, termenul limită convenit, scrie The Guardian.
Centru internațional pentru urmărirea penală a infracțiunilor de agresiune în Ucraina
În colaborare cu procurorii ucraineni, Uniunea Europeană intenționează să înființeze un centru internațional pentru urmărirea penală a infracțiunii de agresiune în Ucraina, care va fi localizat la Haga, a declarat Von der Leyen.
Scopul acestui centru este de a colecta și stoca probe, pentru orice proces viitor, indiferent dacă acesta va avea loc prin intermediul unui tribunal special sau în alt mod.
15.000 de soldați ucraineni vor fi antrenați de statele membre UE în 2023
Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat intenția statelor membre ale UE de a antrena încă 15.000 de soldați ucraineni în 2023, dublând un program existent de pregătire a 15.000 de trupe, lansat în octombrie anul trecut.
Acest plan, în valoare de 45 de milioane de euro, vine în paralel cu o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro pentru armament pentru Ucraina, finanțată de UE și anunțată joi, ceea ce ridică la 3,6 miliarde de euro asistența totală din partea blocului în cadrul mecanismului european pentru pace.
În ajunul vizitei Uniunii Europene la Kiev, Ucraina a declarat că Rusia plănuiește o ofensivă militară majoră pentru a marca prima aniversare a războiului.
Într-un interviu acordat televiziunii franceze, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a avertizat că Rusia ar putea apela la jumătate de milion de soldați. Referindu-se la mobilizarea generală a Rusiei de 300.000 de soldați recrutați în septembrie anul trecut, el a spus că cifrele de la graniță sugerează că numărul real ar putea fi mai aproape de 500.000.
„Nu ne subestimăm inamicul”, a declarat Reznikov. „Oficial, ei au anunțat 300.000, dar când vedem trupele de la granițe, conform evaluărilor noastre, sunt mult mai multe”.
Două rachete rusești au lovit joi Kramatorsk
Joi, două rachete rusești au lovit orașul Kramatorsk din estul țării, provocând victime civile încă necunoscute, au declarat oficialii locali. Două persoane au fost ucise de bombardamente rusești în sudul regiunii Kherson.
Aceste atacuri au avut loc după ce, miercuri seară, un atac cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale din Kramatorsk a ucis cel puțin trei persoane și a rănit alte 20 de persoane.
Von der Leyen și Borrell au sosit joi la Kiev, în condiții de securitate stricte, pentru a se întâlni cu guvernul ucrainean, alături de alți 14 comisari europeni.
35 de milioane de becuri LED și finanțare pentru panouri solare, ajutoare pentru Ucraina
Vizita de joi are un puternic caracter simbolic și are rol de încurajare în contextul în care Ucraina încearcă să adere la Uniunea Europeană cu o viteză fără precedent.
Ursula von der Leyen va fi și vineri la Kiev pentru un summit Uniunea Europeană – Ucraina, primul de la invazia rusă.
În seria de anunțuri importante făcute de șefa Comisiei Europene, au mai fost menționate și:
- Furnizarea a 35 de milioane de becuri LED pentru Ucraina;
- 2.400 de generatoare, în plus față de cele 3000 deja livrate;
- Finanțare pentru panouri solare care să alimenteze clădirile publice ale țării.
Potrivit oficialilor de la Bruxelles, instituțiile Uniunii Europene și cele 27 de state membre au acordat Ucrainei un sprijin de 50 de miliarde de euro, la care se adaugă 10 miliarde de euro pentru 8 milioane de refugiați care au plecat în Europa,.
În plus, UE dorește să accelereze integrarea Ucrainei în piața sa unică și să ajute țara în realizarea tranziției către energia verde.
Pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei cu numărul 10
Oficialii UE colaborează îndeaproape cu omologii ucraineni la cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care se așteaptă să includă arme și tehnologii găsite pe câmpul de luptă, care au fost omise în rundele anterioare.
Având în vedere că economia rusă este deja supusă unor sancțiuni grele, diplomații nu se așteaptă la o extindere majoră a restricțiilor economice; este probabil ca sectoare lucrative precum exporturile de diamante rusești și industria nucleară să rămână neatinse.
De asemenea, UE studiază problema, foarte dificilă din punct de vedere juridic, a modului în care poate utiliza activele rusești pentru a contribui la plata costurilor tot mai mari de reconstrucție a Ucrainei, estimate de Banca Mondială în septembrie anul trecut la 349 de miliarde de euro (312 miliarde de lire sterline).
„Rusia va trebui, de asemenea, să plătească pentru distrugerile pe care le-a provocat și va trebui să contribuie la reconstrucția Ucrainei”, a declarat Von der Leyen.
La discuțiile dintre Comisia Europeană și guvernul ucrainean au luat parte doi dintre cei trei adjuncți ai lui Von der Leyen, Margrethe Vestager, care conduce reglementarea politicii digitale, și Valdis Dombrovskis, care se ocupă de politica comercială, precum și oficiali care conduc domeniile statului de drept, mediului, justiției, agriculturii și reglementării financiare.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Ursula von der Leyen, la Kiev: Îl facem pe Putin să plătească pentru acest război barbar | VIDEO