Familiile jurnaliștilor Daphne Caruana Galizia și Jan Kuciak, uciși pentru că investigau acte de corupție, cer Consiliului UE să o numească pe Laura Codruța Kovesi la cârma Parchetului European.
Intr-o scrisoare adresata oficialilor europeni, rudele ziaristilor spun că fosta șefă a DNA este candidatul cel mai curajos și remarcabil pentru acest post.
Ei atrag atenţia că Daphne Galizia şi Jan Kuciak au cerut în numeroase rânduri ca infractorii pe care îi anchetau să fie puşi sub acuzare. Cei mai mulţi, iar în cazul lui Daphne toţi, au rămas în libertate, afirmă familiile jurnaliştilor ucişi.
“Imunitatea de facto i-a încurajat pe asasinii lor, care operau în cadrul unor reţele transfrontaliere care ar urma să intre sub mandatul EPPO. Dna Kovesi ştie ce este necesar pentru a preveni şi mai multe crime asupra unor jurnalişti care investighează corupţia, spălarea de bani şi frauda fiscală gravă”, se menţionează în scrisoare.
În octombrie 2017, Daphne Caruana Galizia, cel mai cunoscut jurnalist de investigaţii din Malta, a fost ucisă într-un atentat cu bombă plasată sub maşina sa. 4 luni mai tirziu, jurnalistul slovac de investigaţii Jan Kuciak a fost împuşcat în cap în locuinţa sa.
Și Parlamentul European cere Consiliului UE să nu cedeze în fața presiunilor Guvernului României și să își reconsidere poziția față de candidatul Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.
Cea- de-a treia runda de negocieri s-a incheiat azi fara rezultat, fiecare dintre parti sustinindu-si candidatul. Daca Parlamentul European o prefera pe Laura Codruța Kövesi, a cărei candidatură s-a lovit de opoziția guvernului de la Bucuresti, Consiliul UE il sustine pe Jean-François Bohnert.
Procurorul-șef al Parchetului European trebuie să fie selectat de comun acord între Parlament și Consiliul UE. O a patra întâlnire pentru negocieri ar putea fi pe 10 sau pe 12 aprilie. Dacă se acest lucru nu se întâmplă, atunci cel mai probabil negocierile vor fi aminate până la formarea noului parlament rezultat din alegerile de pe 26 mai.