Confidenţialitate

Sporurile bugetarilor și dezincriminarea conflictului de interese, pe masa CCR

Sporurile bugetarilor și legea ce îi scapă de acuzația de conflict de interese pe aleșii care și-au angajat rudele – in atenția judecătorilor Curții Constituționale.

Guvernul a atacat la CCR legile care prevăd sporuri şi stimulente financiare pentru bugetarii din administraţie, din Ministerul Transporturilor şi Sănătate, precum şi cei care deţin titluri de doctor.  In cazul conflictului de interese, sesizarea a fost făcută de 98 de deputaţi de la PSD, UDMR, minorităţi, plus un reprezentant PNL.

Unul dintre actele normative contestate este statutul funcționarilor publici, modificat de Parlament prin acordarea unui spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% personalului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

O altă modificare pentru care a fost sesizata Curtea Constituțională  prevede majorarea cu 10% a salariului pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea Guvernului, administraţiei publice, ori sub controlul Parlamentului. Se cere judecătorilor să verifice și constituționalitatea  majorarii salariilor de bază ale personalului din cadrul Ministerului Transporturilor cu 57%, începând de la 1 septembrie. Iar acordarea de stimulente lunare în limita a două salarii brute pe ţară pentru personalul medical a fost contestată pe motiv că nu există stabilită sursa de finanţare. În toate cazurile Executivul a subliniat că bugetul aprobat nu poate acoperi dărnicia Parlamentului.

Legea care dezincrimina conflictul de interese in cazul aleşilor care şi-au angajat rudele la cabinet până in august 2013 a fost atacată la Curtea Constitutionala de 98 de parlamentari, desi a fost votată de reprezentanti de la toate partidele. Contestatarii spun ca a fost adoptata << o veritabilă amnistie>>, care ar veni in contradicție cu statutul deputaţilor şi al senatorilor.