Confidenţialitate

Spitalul din Dobrița, epicentrul cutremurului din Gorj, a fost afectat în urma seismului | FOTO

Spitalul din Dobrița a fost afectat de cutremurul de luni după amiază. Mișcările tectonice au deplasat conducta de gaze, iar în pereții saloanelor au apărut fisuri. Cutremurul cu magnitudinea 5,2 pe scara Richter produs luni în zona Olteniei nu este neobișnuit, spune Petru Urdea, profesor la catedra de Geografie a Universității de Vest din Timișoara.

Sanatoriul spitalului de la Dobrița a rămas pentru aproximativ o oră fără gaze. Cutremurul a fisurat o conductă de gaze aflată în exteriorul căldurii.

Centralele termice au indicat avarie imediat după cutremur, iar conducerea spitalului a dispus întreruperea clădirii la alimentarea cu gaze.

Echipele de intervenție au constatat că a fost deplasată o conductă de gaze care s-a fisurat și elimină gazul în exterior. Ca cei 147 de pacienți sa nu rămână în frig peste noapte, s-a trecut pe funcționarea în avarie cu un singur cazan.

Toată noaptea, un echipaj al Inspectoratului pentru situații de urgentă a monitorizat clădirea de teama exploziei.

Marți dimineața, echipe de la firma de distribuție a gazelor înlocuiesc conducta și robineții. De asemenea, pereții unor saloane s-au fisurat de la cutremurul de 5,2 pe scara Richter. Dobrița a fost epicentrul cutremurului produs în Gorj.

Petru Urdea, profesor la catedra de Geografie a Universității de Vest din Timișoara, a menționat, în emisiunea Deșteptarea, că România are și alte zone seismice pe lângă cea din Vrancea: cum ar fi Banatul și regiunea Olteniei:

„Există și zone care nu se încadrează în ceea ce știm aproape toți românii, zona Vrancea, ci sunt zone cu cutremure cu caracter local. Oltenia de Nord are și ea niște elemente de discontinuitate a scoarței terestre, niște falii, niște rupturi, care permit o anumită mișcare, mișcare care permite acumulare de energii telurice în interior. Până acum acestea au fost cele mai puternice, celelalte au fost în jur de 3,5 – 4 magnitudine.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Cutremurul produs luni în Oltenia la o adâncime de doar 15 kilometri a fost resimțit în sudul și vestul țării și a fost urmat de 3 replici cu magnitudini sub 3,5.

Directorul Institutului Național de Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a explicat că seismul nu are legătură cu cele din Turcia și că regiunea în care a avut loc nu are suficientă energie pentru a se produce cutremure puternice.

Citește și: Mihai Diaconescu, cercetător INFP, despre cutremurul de 5,2 din România: „Cel mai mare cutremur din zona respectivă” | AUDIO