Spitalele care s-au organizat pentru a putea primi pacienți Covid în perioada de vîrf a celui de-al 3-lea val încep să revină la activitatea de dinainte. După externarea pacienților infectați cu noul coronavirus și dezinfectarea saloanelor, acolo vor putea fi internați bolnavii cu alte afecțiuni, al căror acces la tratament a fost îngreunat de pandemie.
Ultimul pacient COVID-19 internat în Secția AȚI a Spitalului Clinic de Ortopedie Foișor a fost externat iar unitatea sanitară a depus actele la Direcția de sănătate publică pentru obținerea avizului provizoriu de funcționare în regim normal. În paralel, au început procedurile de nebulizare, curățenie și dezinfecție. Se iau probe de laborator pentru verificare și se resecurizează circuitele iar reprezentanții DSP au fost în inspecție.
După un an în care a funcționat că unitate Covid, la Spitalul Colentina s-a redeschis deocamdată doar secția de cardiologie. Măsurile de distanțare se mențîn în spital, spune managerul Mihai Drăguțescu.
”În zilele următoare, pe măsură ce igienizăm și avem probe negative din secțiile celelalte, încet-încet deschidem pentru majoritatea secțiilor, și aici vorbesc de chirurgie generală, urologie, neurologie. Au început să vină pacienți. La fiecare poartă a spitalului este un centru de triaj, orice pacient care vine se va afla pe o listă de programare, va trece printr-un triaj epidemiologic”.
La Spitalul Municipal Mangalia și la cel TBC Constanța, puținii pacienți COVID care mai sunt internați vor pleca acasă imediat ce starea lor de sănătate o va permite iar spațiile eliberate vor fi dezinfectate. Singurele spitale pe care DSP Constanța intenționează să le păstreze pentru tratatrea bolnavilor infectați cu noul coronavirus sunt Spitalul de Boli Infecțioase Constanța și Spitalul Municipal Medgidia. Mai mult de jumătate din paturile de Terapie Intensivă din judeţul Iaşi destinate bolnavilor de COVID-19 sunt libere. În ceea ce priveşte spitalele suport COVID din Iași, în prezent sunt ocupate 145 de locuri, iar 375 sunt libere.
- Adriana Sârbu