Confidenţialitate

Speranța de viață în România, printre cele mai scăzute din UE | AUDIO

Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană: de doar 75 de ani, față de aproapre 81 de ani, media europeană.

Mai grav este că, dintre toate țările blocului comunitar, avem cea mai ridicată rată a mortalității din cauze care se pot trata – arată raportul anual privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat joi de Comisia Europeană.

În ultimii ani, speranța de viață în România a crescut: de la 71 de ani în 2000, la 75 de ani, în prezent. Suntem încă la coada clasamentului la acest capitol. Doar bulgarii și letonii au o speranță de viață mai redusă, de 74 de ani – arată raportul Comisiei Europene.

Mult mai îngrijorător este însă un alt indicator – cît de des mor românii din cauza unor boli din cauza cărora nu ar trebui să moară, a spus la Europa FM, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

“Și în anii anteriori am fost undeva pe ultimele locuri dar niciodată nu am fost pe ultimul loc. Este un eșec în special imputabil administrației și managementului extrem de defectuos prin care sistemul medical românesc este dirijat”, crede Vlad Mixich.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raportul privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană mai arată că în România, 50 la sută dintre bărbați consumă excesiv alcool, în mod regulat. O treime dintre bărbați fumează, iar fumatul în rândul adolescenților este de asemenea la un nivel ridical. Mai mult, nu prea facem mișcare, iar alimentația este deficitară. Dacă la adulți avem cea mai scăzută rată a obezității din Uniunea Europeană, în rândul copiilor a crescut această rată în ultimii ani.

În plus, numărul de medici și de asistente este printre cele mai scăzute din Europa.

Vlad Mixich crede că primele măsuri pe care ar trebui să le ia statul român în domeniul sănătății sunt “creșterea consistentă a finanțării medicinei primare, adică a medicilor de familie, și creșterea atît a calității personalului care lucrează în zona prevenției, cît și a finanțării”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comisia Europeană amintește de altfel că oferă stimulente financiare pentru îmbunătățirea serviciilor medicale.