Poveștile sunt determinante pentru educația noastră, ne deschid ușa către lumea cărților și ne dezvoltă universul imaginar al vieții adulte.
Vremurile se schimbă, copiii se adaptează, din mers, vitezei și tehnlogiei actuale, părinții sunt copleșiți de virtual, timpul s-a comprimat, iar magia unei povești pierde teren.
Spectacolul “Revolta poveștilor” este despre pierderea plăcerii de a ține în mână o carte, de a o răsfoi și de a desena cu mintea povești pline de magie, personaje și culoare. În lumea tabletelor și a jocurilor video, se pierde cel mai important prieten al copilului, anume imaginația, cea care îl face să aibă curaj să viseze și să lupte cu determinare pentru a-și împlini visele.
“Revolta poveștilor” este o piesă care vrea să arate atât copiilor, cât și părinților că poveștile pot continua să existe doar dacă sunt citite, cultivate și iubite. Altfel, toate personajele cu care noi, adulții, am copilărit se revoltă, se urâțesc și devin anacronice.
Cine rezolvă problema? Tot niște copii care, atrași în lumea cunoașterii și imaginației, restabilesc ordinea și salvează de la uitare emoțiile întâlnirii cu eroii de basm.
Creator al îndrăgitului Lampio, un licurici care cucerește constant publicul Teatrului “Stela Popescu”, regizorul Tony Adam face echipă cu scriitoarea Sânziana Popescu în adaptarea textului și, alături de scenograful Cristian Marin și de coregraful Ioana Macarie, dând viață într-o poveste amuzantă, sensibilă și plină de nostalgie Vrăjitorului din Oz, Scufiței Roșii, lui Făt-Frumos, Cenuşăresei, Caprei cu trei iezi și altora.
Spectacolul, spun creatorii acestuia, este o poveste terapeutică, de văzut cu inima și de meditat asupra mesajului pe care îl transmite.
Premiera este programată duminică, 31 martie, ora 19.00, la Palatul Național al Copiilor, Sala Mică.
Distribuție:
- Marian Sas Petrică–George
- AlexandruRebeja – Mihai
- Sorin Aurel Sandu – Lupul / Balaurul / Pitic (Înțeleptul)
- Cătălin Frăsinescu – Făt-Frumos / Vrăjitorul din Oz / Pitic (Morocănosul)
- ȘtefanRebeja – Hansel
- Irina Cărămizaru – Gretel
- Carla Waltner – Capra / Cenușăreasa / Pitic (Hapciu)
- Ștefania Dumitru – ScufițaRoșie / Mutulică
- Magda Condurache – Oglinda
- Mădălina Mihai – Alba ca Zăpada
- Manuela Hărăbor / Ana Maria Ivan – Mama Vitregă
- Silvia Maurițiu – Sora / Pitic (Somnorosul) / Căpcăun
- Alexandra Dogaru – Sora / Pitic (Rușinosul) / Căpcăun
- Andrei Dogaru – Măgar / Pitic (Bucurosul)