Confidenţialitate

Spectacolul “Gold und Silber – muzica și dansurile Centenarului”, la Braşov – VIDEO

Caravana Marii Uniri a adus în Piața Sfatului din Brașov spectacolul ”Gold und Silber – muzica și dansurile Centenarului”, dedicat muzicii și dansului de acum 100 de ani.

Evenimentul a început printr-o demonstrație a dansului de societate Romana și a unor valsuri la modă până în 1918: “Amintiri din Herculane” (Souvenir de Herkulesbad, compus de Jakob Matthias Pazeller), “Gold und Silber” (compus de Franz Lehar), cu participarea Ansamblului de dansuri Măgura din Codlea.

Dansul de societate Romana a fost inventat de academicianul Iacob Mureșianu în anul 1850 la Brașov și îmbină elemente ale dansurilor de coloană de la începutul secolului al XIX-lea, cu elemente folclorice românești.

Spectacolul ”Gold und Silber – muzica și dansurile Centenarului” a continuat cu un recital de arii și duete din operete datând din ultima sută de ani, susținut de artiști lirici ai Operei Brașov: tenorul Liviu Iftene, soprana Irina Iftene, soprana Corina Klein și pianista Sena Ducariu.

În program s-au regăsit lucrări celebre din operetele ”Liliacul” (Johann Strauss), ”Silvia” (Emmerich Kalman), ”Țara Surâsului” (Franz Lehar) și ”Văduva veselă” (Franz Lehar).

Spectacolul ”Gold und Silber- muzica și dansurile Centenarului” a fost organizat de Primăria Municipiului Brașov împreună cu Agenția Metropolitană Brașov și face parte din proiectul Caravana Marii Uniri, o inițiativă la nivel național a postului de radio Europa FM.

Dansul Romana

Potrivit „Gazetei Transilvaniei” nr. 11 din 5 februarie 1851, Romana s-a dansat pentru prima oară în public la 31 ianuarie 1851, la deschiderea balului Reuniunii Femeilor Române din Braşov (1850-1926).

Numele de botez, ROMANA, i-a fost acordat suitei sale coregrafice, de către Iacob Mureşianu, cu ocazia reprezentării acesteia, la începutul anului 1850, în saloanele comerciantului braşovean Gheorghe Ioan.

Romana, dans naţional de coloană, a fost alcătuit din cinci secţiuni, denumite figuri: Rosa, care reproduce jocul Ardeleană; Octavia, care înfăţişează o Haţegană, numită în unele părţi Joc de doi; Mureşana, bazată pe jocul bănăţean Pe picior; Augusta, reprezentată de o Învârtită; Nimfa şi mişcarea de final Amata, asemănătoare cu Braşoveanca.

Numele de ROMANA reprezintă acronimul figurilor care compun dansul:
R osa
O ctavia
M ureşana
A ugusta
N imfa
A mata

Cele mai importante momente de la spectacolul “Gold und Silber – muzica și dansurile Centenarului” au fost surprinse de fotograful Europa FM Marius Mantea.