Spectacolul de operetă ”Crai nou” a fost prezentat în Brașov vineri, 21 septembrie, chiar în sala în care a avut loc premiera pe 27 februarie 1882.
Spectacolul a făcut parte din seria de evenimente prin care se marchează Centenarul României în Brașov, fiind cuprins în seria manifestărilor speciale din săptămâna în care Caravana Marii Uniri, inițiată de Europa FM, s-a oprit în Brașov, orașul imnului național.
Evenimentul cultural a fost realizat împreună cu Opera Brașov și restituie publicului local și național opereta ”Crai nou”, ca parte a patrimoniului cultural local, devenită simbol național.
Opereta a fost compusă de Ciprian Porumbescu în timpul șederii sale la Brașov ca profesor de muzică la Școlile Centrale Ortodoxe Românești și a avut premiera absolută în sala de festivități a Colegiului Național Andrei Șaguna în data de 27 februrie 1882.
”Brașovul este legat inseparabil de marele muzician român care a locuit aici între anii 1881 – 1883, și-a desfășurat activitatea ca dirijor al corului Bisericii Sf. Nicolae din Schei și al Reuniunii române de gimnastică şi cântări și, așa cum afirmă specialiștii, a avut cea mai prolifică perioadă de creație din viața sa artistică. Tot la Brașov, Ciprian Porumbescu a înregistrat imensul succes al punerii în scenă a primei operete românești, compusă de el, Crai Nou, având la bază textul piesei poetului Vasile Alecsandri.
Prima reprezentație a lucrării a avut loc pe 27 februarie 1882, cu compozitorul la pupitrul dirijoral, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Național Andrei Șaguna), prestigios lăcaș de învățământ, iar primirea extrem de favorabilă a spectacolului a condus la programarea, chiar a doua zi, pe 28 februarie 1882, a încă unei reprezentații”, explică Cecilia Toma, PR Opera Brașov.
Fotograful Europa FM Marius Mantea a surprins momente de la premiera spectacolului de operetă ”Crai nou”.