Confidenţialitate

Efectele secetei încep să se vadă în prețul produselor | AUDIO

Producția de cereale a fost grav efectată de vreme, iar pe lângă secetă, și pandemia a contribuit la scumpirea alimentelor, cu aproape 15%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Scumpirea alimentelor nu se oprește aici, va crește inclusiv prețul la carne, spune la Europa FM Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară:

„Putem ajunge ca pâinea de 1 leu să ajungă la 1,5 lei, dar dacă prețul cerealelor a crescut nu înseamnă numai pâine, produse de panificație, însamnă carne și când spun carne înseamnă porc, vită, pasăre. Odată cu creșterea prețului la cereale a crescut și prețul furajelor, furajele fiind alimentul de bază al animalelor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și importurile mai puține pe timp de pandemie vor duce la creșterea prețurilor, mai spune Dragoș Frumosu:

„Multe țări vor exporta mai puțin pentru că își vor pune în depozite, strategic, produse pentru populație și atunci, pe fondul secetei, pe fondul unei producții mai mici și pe fondul asigurării de fiecare stat a mâncării (…) Toate lucrurile acestea vor duce la creșteri de prețuri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.