Confidenţialitate

Specialiști militari în descoperirea și distrugerea minelor marine din Ucraina și șase țări NATO se antrenează în Marea Neagră și Delta Dunării | AUDIO

Sute de militari ai forțelor navale din Ucraina și din șase țări NATO participă în aceste zile, în apele teritoriale române ale Mării Negre și în Delta Dunării la Exercițiul multinațional „Sea Breeze 23”.

Militari și specialiști militari din Bulgaria, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, România, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina iar parte la exercițiul organizat de Forțele Navale ale SUA în colaborare cu Forțele Navale Române, destinat luptei împotriva minelor marine, în vederea asigurării libertății de navigație.

Înainte de război, exercițiul ”Sea Breeze” era organizat în Ucraina.

„S-a organizat pentru prima dată la noi, la solicitarea SUA. Reprezintă sprijinul pe care îl acordă România în creșterea stabilității în regiunea Mării Negre și asigurarea libertății de navigație în Marea Neagră”, a explicat comandorul Adrian Dincă de la Forțele Navale Române.

Acțiunile din exercițiul militar au loc în raioane maritime din apele teritoriale ale Mării Negre și în nordul Deltei Dunării. Potrivit căpitanului Jeff Townsend din Flota a șasea americană:
“Ne concentrăm pe îndepărtarea minelor in derivă și cum să ne ajutăm partenerii la reacția de răspuns in fața amenințării acestor mine periculoase”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Militarii ucraineni se specializează în distrugerea dispozitivelor explozive, spune și purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale din Ucraina, lt comandor Dimitro Pletenciuc:

„Pericolul minelor în derivă din regiunea Mării Negre există în permanență încă de la începutul invaziei Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei. Suntem conștienți că Federația Rusă continuă să planteze și acum mine în apele Mării Negre de-a lungul coastelor Ucrainei”.

Acțiunile de luptă contra minelor în apele teritoriale române vor fi supravegheate cu o aeronavă de patrulare și recunoaștere maritimă a armatei americane.

Foto: Ghiulfer Predescu

Foto: FNR