Agenția Europeană a Medicamentului va continua să evalueze dacă vaccinul AstraZeneca poate produce sau nu tromboze și va extinde cercetarea și în privința celorlalte seruri împotriva COVID.
Deocamdată, EMA a decis că vaccinurile AstraZeneca sunt sigure și nu există dovezi clare că ar declanșa apariția unor cheaguri de sânge.
În echipa care face cercetările sunt și două specialiste din România, care lucrează la Agenția Națională a Medicamentului.
Anca Grădinaru a discutat cu una dintre ele, Maria Spurni, farmacist specialist, Șef serviciu Evaluare în cadrul Direcției Farmaco Vigilență din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului:
„Semnalul evenimentelor trombo-embolice la nivel european a fost declanșat pentru toate tipurile de vaccin, însă s-a observat că a existat o raportare destul de mare pe vaccinul AstraZeneca, comparativ cu cele două, Pfizer și Moderna. E adevărat că evaluarea continuă, se doresc date cât mai concrete, se face un apel de raportare către toți profesioniștii în domeniul sănătății și inclusiv pacienți.”
Specialistul a precizat, pentru Europa FM, cum și unde pot raporta medicii și cei vaccinați eventuale probleme de coagulare:
„Poate fi făcut online pe site-ul anm.ro, este un link în secțiunea Vaccinare COVID-19. Acolo este disponibilă varianta de raportare online, sau modalitățile clasice, prin completarea fișelor și transmiterea lor pe adresele de e-mail disponibile ANM.”
Deocamdată, cazuril de tromboze au fost catalogate ca fiind coincidențe:
„Nu s-a putut dovedi la nivel național, toate reacțiile adverse sunt investigate de către INSP. Investigațiile la nivel național au dus ca reacții coincidente, la nivel european cauzalitatea nu s-a dovedit la acest moment.”