După numărarea a peste 99% din voturi, Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez s-a clasat pe primul loc – obținând 123 de locuri în Parlament – insufieciente însă pentru a avea majoritate. Într-un discurs ţinut la sediul partidului, Sanchez a sărbătorit rezultatul scrutinului și s-a arătat dispus să facă o coaliţie pentru a guverna.
Pe locul al doilea s-a situat Partidul Popular, cu 65 de locuri, urmat de formațiunea de dreapta Ciudadanos, care se opune independeței Cataloniei, cu 57 de locuri. Pe locul al patrulea se află formațiunea de extremă stânga Podemos, care ar obține 35 de locuri în Parlament, urmată de partidul Vox, de extremă dreapta, cu 24 de locuri.
PSOE a reuşit să ocupe primul loc în toate regiunile, cu excepţia Ţării Bascilor, dominată de naţionaliştii PNV, care au obţinut 6 mandate, Catalonia, unde separatiştii au obţinut o victorie clară şi Navarra, unde a obţinut 2 locuri la egalitate cu o coaliţie conservatoare, deşi a obţinut mai puţine voturi, notează Agerpres.
În Madrid, PSOE a obţinut prima victorie după 1986 în faţa PP, care în 2016 domina această comunitate cu 15 deputaţi. Duminică PSOE a obţinut 11 mandate, iar PP 7.
Extrema dreaptă a intrat în forţă în Parlamentul spaniol, deşi cu mai puţină impetuozitate în comparaţie cu aşteptările mari generate în timpul campaniei electorale ca urmare a unei capacităţi sporite de mobilizare de care a dat dovadă formaţiunea politică Vox, creată în 2013, comentează EFE. Rezultatul bun al partidului de extremă dreapta Vox confirmă succesul în scrutinul regional din Andaluzia din decembrie 2018, în care a câştigat aproape 11% din voturi şi 12 mandate de deputaţi regionali.
Pe 1 iunie 2018, Pedro Sanchez a devenit premier în urma unei moţiuni de cenzură parlamentară, câştigând în defavoarea conservatorului Mariano Rajoy, liderul din acel moment al PP. PSOE dispunea în acel moment de 84 de mandate în Parlament, iar partidul său scăzuse în sondaje. A decis însă că a sosit momentul afirmării sale şi a jucat tare împotriva PP, un partid afectat de corupţie, obţinând sprijinul altor grupări parlamentare de stânga, a susţinătorilor independenţei Cataloniei şi a naţionaliştilor basci pentru majoritatea parlamentară necesară. PSOE a guvernat într-o etapa anterioara din 2004, dar a pierdut la alegerile din 2011.