Senatul spaniol l-a autorizat vineri pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct Catalonia, decizie luată la câteva minute după ce parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independența regiunii de Spania.
Senatorii spanioli au votat cererea Guvenului spaniol de a aplica prevederile articolului 155 al Constituţiei, care permite statului să preia controlul asupra unei comunităţi autonome ”dacă nu-şi respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi”.
În următoarele ore este de așteptat ca Mariano Rajoy să destituie executivul catalan și să-și asume supravegherea directă a forțelor de poliție catalane.
Ce spune UE?
Spania rămâne „singura interlocutoare” a Uniunii Europene (UE), după votul din parlamentul Cataloniei în favoarea independenţei, a afirmat vineri Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.
„Pentru UE nu se schimbă nimic. Spania rămâne singura noastră interlocutoare„, a scris Tusk pe contul său de Twitter, cerându-i totodată guvernului spaniol „să prefere forţa argumentului, nu argumentul forţei„.
De la începutul crizei catalane, UE şi-a afişat sprijinul foarte ferm pentru guvernul de la Madrid, în numele „respectării Constituţiei spaniole”.
„Cred că trebuie cu toţii să respectăm ţările aşa cum sunt, trebuie să respectăm Constituţia şi aceasta este extrem de important pentru Europa„, a repetat vineri dimineaţa comisarul european Carlos Moedas, întrebat cu privire la ultimele evoluţii din Catalonia.
Petrecere
Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont şi-a îndemnat susţinătorii separatişti să rămână paşnici înaintea ”reprimării” pe care o aşteaptă din partea autorităţilor spaniole.
Mii de persoane care s-au adunat în faţa sediului Parlamentului catalan, în semn de suţinere faţă de independenţă, au izbuncit în urale şi au dansat după ce Legislativul a adoptat rezoluţia prin care spune că vrea să înfiinţeze o Republică independentă catalană.
Mulţimea a urmărit votul şi numărarea voturilor live, pe ecrane uriaşe.
Carles Puigdemont şi vicepreşedintele Oriol Junqueras s-au felicitat, îmbrăţişat şi au dat mâna după vot, în care 70 dintre cei 135 de parlamentari s-au exprimat în favoarea independenţei, zece au votat împotrivă, iar doi au dat voturi în alb.