Confidenţialitate

Sorin Ioniță, reacție la propunerea primarului Capitalei privind referendumul atribuțiilor Consiliului General: Acum se blochează niște instituții între ele | AUDIO

Propunerea primarului Capitalei, Nicușor Dan, de a organiza un referendum privind atribuțiile Consiliului General în împărțirea banilor din taxe și impozite, dar și cele legate de urbanism, ar trebui să treacă fără emoții, luni, în ședința convocată de Nicușor Dan. Atât Marcel Ciolacu, cât și Nicolae Ciucă au declarat că susțin organizarea acestui Referendum. De altfel, o inițiativă similară a mai fost în urmă cu aproape 10 ani, dar nu s-a schimbat nimic. Nicușor Dan a explicat de ce e important să se schimbe modalitatea de repartizare a banilor la nivelul Capitalei.

Nicușor Dan: „Raportul real a fost de trei miliarde la nouă miliarde, în condițiile în care noi avem marile lucrări de infrastructură, avem spitale, semafoare, iluminatul public”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Haideți să ne uităm care a fost bugetul anului 2023. Noi am avut șase miliarde, din care trei le-am dat pe subvenții, deci am rămas cu trei miliarde. Și primăriile de sector au avut nouă miliarde. Deci, raportul real a fost de trei miliarde la nouă miliarde, în condițiile în care noi avem marile lucrări de infrastructură, avem spitale, semafoare, iluminatul public. Teatrele sunt toate la noi. Ei au școlile, curățenia stradală și străzi avem și noi și ei”, a spus Nicușor Dan.

Sorin Ioniță: „Sigur că și primarii de după el, de orice culoare ar fi, vor benficia și Capitala va funcționa mai bine, pentru că acum realmente se blochează niște instituții între ele”

Referendumul organizat la București ar trebui să fie, însă, un punct de plecare pentru emiterea unei legi a Capitalei – spune la Europa FM specialistul în administrație publică, Sorin Ioniță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sper că în direcția asta vrea să împingă Nicușor Dan. Nu atât ca să se transpună a doua zi ce a pus el acolo la referendum, cât să pornim o discuție după aceea cu ce e rațional de făcut și poate eventual chiar bazat pe niște studii comparative, cum sunt alte capitale europene, pentru că toate au districte, arondismente și o formă de împărțire a puterii, dar trebuie văzut să fie funcțional. Ori, la noi, există disfuncțiuni de care s-a împiedicat și Firea, și Opresc. Și dacă o facem bine, atunci este OK: Sigur că și primarii de după el, de orice culoare ar fi, vor benficia și Capitala va funcționa mai bine, pentru că acum realmente se blochează niște instituții între ele”, a spus Sorin Ioniță la Europa FM.

Sorin Ioniță: „Chestiunea cu finanțele este foarte, foarte relevantă, pentru că puțină lume știe că toate impozitele și taxele locale care se plătesc în primării în România – terenuri, case, mașini – la București rămân 100% la sectoare”

În ceea ce privește propunerea ca toate autorizațiile de construcție să fie emise de primarul general, specialistul în administrație publică, Sorin Ioniță, e de părere că regula ar putea să fie valabilă doar pentru proiectele importante.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Chestiunea cu autorizațiile de construcție nu mi se pare foarte realistă, deci să semneze primarul tot, ci poate pe cele mai importante. Chestiunea cu finanțele este foarte, foarte relevantă, pentru că puțină lume știe că toate impozitele și taxele locale care se plătesc în primării în România – terenuri, case, mașini – la București rămân 100% la sectoare. Deci, de fapt, Primăria Generală are zero resurse proprii. Ea stă numai pe alocări de la buget. Asta este anormal”, a mai spus Sorin Ioniță la Europa FM.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Nicolae Ciucă: Consilierii PNL vor vota pentru referendumul propus de Nicușor Dan | AUDIO