Confidenţialitate

Sorin Ioniță, Expert Forum: Peste 60% dintre moldoveni sunt pentru integrarea în Uniunea Europeană la referendumul de duminică | VIDEO

Cetățenii din Republica Moldova vor vota, duminică, 20 octombrie, pentru viitorul președinte al țării și, în aceeași zi, sunt așteptați la un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Sorin Ioniță – președinte al Expert Forum – a spus că în Republica Moldova, mai ales în mediul rural, oamenii își pun întrebări despre europeni, sunt curioși cum arată o țară care a aderat la UE. El a subliniat că e nevoie de multă muncă pentru combaterea informațiilor false care circulă printre oameni. Și în România circulă mai multe informații false despre moldoveni. „Vorbim despre un loc pe care nu îl cunoaștem, pe baza unor anecdote”, a spus Sorin Ioniță. Peste 60% dintre cetățenii Republicii Moldova își doresc însă ca țara în care locuiesc să adere la Uniunea Europeană, a mai spus la Europa FM Sorin Ioniță.

Sorin Ioniță: „Sunt oameni care vor să întrebe: <<domnule, cum e, mă, la voi în România? Că ați intrat, uite, de 17 ani. Mai aveți voie să taiați porcul? Să faceți cârnați în casă? V-au închis ăștia bisericile ortodoxe?>>”

Cătălin Striblea: Cum e pe teren în zona rurală din Moldova? Am văzut constatările tale pe Facebook. Înțeleg că există o campanie de dezinformare puternică. Cu ce informații se opereză? Cu ce zvonuri, mituri?

Sorin Ioniță: „Noi facem acum o campanie de informare prin sate cu colegi civici din Republica Moldova. Pur și simplu ne ducem acolo ca să răspundem la întrebările oamenilor, în special oameni mai în vârstă. Sunt oameni care vor să întrebe: <<domnule, cum e, mă, la voi în România? Că ați intrat, uite, de 17 ani. Mai aveți voie să taiați porcul? Să faceți cârnați în casă? V-au închis ăștia bisericile ortodoxe? V-au trecut la catolicism, v-au luat pământurile și lucrați ca iobagii acum?>> O să rămâneți surprins, dar la nivelul acesta se discută. Oamenii asta aud din zvonuri. Asta trebuie explicat. Și este foarte bine, nu numai să stai pe internet. Și acolo e nevoie să stai să demontezi, să spui la televizor, dar e nevoie de foarte multă muncă, să meargă lume prin sate, pentru că nu prea ajung europeni pe care oamenii să îi vadă, să zică: <<uite, mă, ăștia trăiesc de nu știu câți ani acolo. Trăiesc, mișcă, nu le-a făcut nimeni nimic, respiră. Nu te omoară Europa>>”.

Sorin Ioniță: Acestea sunt fake news-urile care circulă printre români despre Republica Moldova

Cătălin Striblea: De multe ori îi ascult pe ascultătorii noștri, cum a fost și Daniela mai devrmee, ai auzit-o și tu, care povestesc că în relațiile pe care le au cu cetățeni moldoveni, care au sau n-au cetățenie română, dar care sunt vorbitori de limbă română, ei simt ceva antiromânesc. Adică, mulți dintre ei nu privesc chiar cu ochii cei mai buni România…

Sorin Ioniță: „Părerea mea este că acestea sunt fake news-urile care circulă printre români despre Republica Moldova, despre care românii, cu scuze, habar nu au. Pentru că, în vreme, există niște sondaje care arată că 70-75% din cetățenii Moldovei de azi au trecut la un moment dat prin România, deci au fost fizic. Procentul invers, de români din România care au trecut în Republica Moldova e undeva pe la 1%. Vorbim despre un loc pe care nu îl cunoaștem, pe baza unor anecdote, pe care lumea le asimilează ca și cum au azuit ei, dar de fapt au auzit la a șaptea mână chestii de genul acesta. Atitudini sunt diverse, moldovenii sunt de tot felul. E o societate cu clivaje identitare, cu minorități, cu probleme foarte mari, dar nu cred că asta e genul de atitudine. Și să mai discut o chestie. <<Ei vorbesc rusă și nu vor în Europa>>. Vorbesc rusă fiindcă sunt bilingvi și asta este mai mult sau mai puțin, dar asta este un câștig – să vorbești o limbă în plus, chiar și rusa”.

Sorin Ioniță: Peste 60% dintre moldoveni sunt pentru integrarea în Uniunea Europeană la referendumul de duminică

Sorin Ioniță: „Dar vor în Europa 2 din 3. Asta se vede în sondaje. 60 și ceva la sută sunt pentru integrarea în Uniunea Europeană la acest referendum. Întrebarea mare e dacă se face pragul de participare. Aici se joacă meciul, pentru că există un prag constituțional – 33% participare – dar din lista mare de 2,7 milioane, un milion nu sunt prezenți în țară. Deci 33% înseamnă practic vreo 55% din cei prezenți. Asta este bătălia”.

Sorin Ioniță: Nu cred că trebuie să cădem în capcana interpretării, pentru că va fi multă propagandă după referendum

Cătălin Striblea: Cei care sunt în afara țării…?

Sorin Ioniță: „Votează și la președinție, și la referendum, dar știți cum e. E ca diaspora la noi. Procentul de participare e mult mai mic. Nu e ca și când ai fi la tine acasă să te duci la secție. E mai complicat în diaspora. Chiar și diaspora moldovenească din România – cei care au cetățenie moldovenească sau dublă – n-am văzut mare mobilizare în România. Dar nu cred că trebuie să cădem în capcana interpretării, pentru că va fi multă propagandă după referendum, care eu cred că va trece. Dar va fi un 40, 40 și ceva la sută prezență, care înseamnă de fapt 70% din cei prezenți și asta va fi manipulată de tabăra opoziționistă. Va zice: <<nu e legitim, că iată, nu au venit jumate>> și o să o țină așa, exact cum face Trump. O să conteste aceste alegeri ani de zile de acum înainte”. 

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Alegeri prezidențiale și referendum privind aderarea la UE, duminică, în Republica Moldova. Valeriu Pașa: „Vor fi aproape cu siguranță provocări până și în ziua alegerilor” / „Cetățenii să fie vigilenți” | AUDIO