Sorin Ioniță, de la Expert Forum, a explicat la Europa FM, în emisiunea „România în Direct” că „Încep să iasă informații despre sistemul lor de coordonare internă, care se face cu bani, se face pe Telegram, este un model copy-paste de la Ilan Șor, folosit în Republica Moldova”. Sorin Ioniță a mai explicat că „dedesubt sunt ani de zile de muncă în viața reală. Omul a creat rețele de oameni adevărați care există, nu holograme de internet, care îi distribuie aceste mesaje, este o industrie care a produs acele clipuri, sunt zeci de oameni implicați, sunt bani. Toată această chestie a fost sub radarul statului român, un eșec major de securitate națională”. Mai mult, Sorin Ioniță atrage atenția că „Aici e o întreagă mașinărie cu timesheet-uri, cu plăți, cu calendar de desfășurare a unei campanii. Cum poți să spui că așa ceva se face cu zero resurse și că apare din neant?”.
Sorin Ioniță: „Încep să iasă informații despre sistemul lor de coordonare internă, care se face cu bani, se face pe Telegram, este un model copy-paste de la Ilan Șor, folosit în Republica Moldova” / „Serviciile secrete: ori sunt proști și nu au văzut chestia asta, ori sunt complici cu ei, ori sunt unii care au văzut, dar <<Nu e treaba mea să mă bag așa>>”
Cătălin Striblea: Un raport Expert Forum de la începutul anului spunea că o să asistăm la o ascensiune a lui Călin Georgescu. Ce ați văzut voi atunci și am ignorat noi?
Sorin Ioniță: „Nu am văzut amploarea, dar l-am văzut urcând și trebuie să mai spun acum că nu este singurul. S-au mai văzut în ultimii ani persoane care rupeau pe social media în România, politicieni, Ana Maria Gavrilă a fost top mult timp. Și, iată, că nu e întâmplător. Ea are partidul acum care se pare că se plasează în spatele lui Călin Georgescu pentru alegerile parlamentare. Lucrurile nu sunt deloc întâmplătoare.
Încep să iasă informații despre sistemul lor de coordonare internă, care se face cu bani, se face pe Telegram, este un model copy-paste de la Ilan Șor, folosit în Republica Moldova și ca să unesc așa linia punctată.
Noi vorbim mult de social media, TikTok, Georgescu că este o creație a TikTok, asta este vârful icebergului, pentru că dedesubt sunt ani de zile de muncă în viața reală. Omul a creat rețele de oameni adevărați care există, nu holograme de internet, care îi distribuie aceste mesaje, este o industrie care a produs acele clipuri, sunt zeci de oameni implicați, sunt bani. Toată această chestie a fost sub radarul statului român, un eșec major de securitate națională.
Serviciile secrete: ori sunt proști și nu au văzut chestia asta, ori sunt complici cu ei, ori sunt unii care au văzut, dar <<Nu e treaba mea să mă bag așa>>. Autoritatea Electorală Permanentă este praf, pentru că are în vârf un om în primul care este incompetent în materie de tehnici noi de comunicare, cum este internetul. Și, în al doilea rând, are o grămadă de scheleți în spate și el nu se mișcă până nu primește semne de sus”.
Sorin Ioniță: „În momentul de față statul român este cu chiloții în vine, instituții cu epoleți plătite de noi, masteranzi în securitate națională, doctoranzi în infrastructura critică la Universitatea de Informații”
Cătălin Striblea: Mi-a rămas în minte ceva care trebuie explicat. Ați spus că pune în pericol siguranța națională Călin Georgescu prin ce face. Cum?
Sorin Ioniță: „Nu, eșecul statului român de a contracara aceste lucruri. Pentru că astfel de antreprenori politici pot exista peste tot. I-am văzut în Republica Moldova, chiar mai la vedere, numai că statul acela a și reacționat. Ori noi… azi e marți. E a doua zi de la alegeri. Eu nu am văzut poliția să se ducă să ia declarații la acești oameni, mă refer la rețeaua lui, nu numai lui. Pentru că au folosit bani iliciți, pentru că este un caz flagrant de încălcare a legii când el merge cu zero bani declarați la AEP și AEP-ul nu face nimic, decât vă hăituie pe dumneavoastră și pe noi.
E foarte preocupat domnul Greblă să închidă accesul la informațiile de cheltuielile PSD-ului de campanie. Asta s-a luptat el în ultimul an, dar pe ăștia nu i-a văzut. Deși se vedeau. Ei există în teritoriu. Și, repet, în momentul de față statul român este cu chiloții în vine, instituții cu epoleți plătite de noi, masteranzi în securitate națională, doctoranzi în infrastructura critică la Universitatea de Informații – mă refer la Mihai Tudose, îmi vine așa CV-ul lui, asta e, a făcut doctorat acolo.
Uite infrastructura critică folosită fără niciun fel de reacții de la instituțiile statului român. Și trebuie să vină trei ONG-iști să ia un intrument care costă 2000 de euro să analizeze TikTok-ul și să vadă că într-adevăr Călin Georgescu există în spațiul online. Nu vi se pare un pic ridicol?”.
Sorin Ioniță: „Aici e o întreagă mașinărie cu timesheet-uri, cu plăți, cu calendar de desfășurare a unei campanii. Cum poți să spui că așa ceva se face cu zero resurse și că apare din neant?”
Cătălin Striblea: Da, e ridicol. Spuneți așa și aici vreau să înțeleg: Deci Călin Georgescu încalcă legislația electorală prin operațiunile desfășurate pe rețelele sociale.
Sorin Ioniță: „Și multe alte legi pe care eu nu pot să le probez acum, dar avem toate indicațiile că se întâmplă așa ceva”.
Cătălin Striblea: Dați-mi suspiciunile.
Sorin Ioniță: „Păi nu poți să ai sute de clipuri realizate profesionist – pentru că alea nu sunt niște selfie-uri cu telefonul mobil. Se vede că există un director de imagine, cu familia, cele care imită clipurile lui Putin. Și aici e o întreagă mașinărie cu timesheet-uri, cu plăți, cu calendar de desfășurare a unei campanii. Cum poți să spui că așa ceva se face cu zero resurse și că apare din neant? Când tu au o grămadă de agenții de crypto, securitate care tropăie pe internet.
Avem legislație europeană, se cheamă DSA, care trebuie implementată. Trebuia sesizată Comisia. Există o obligație legală a ANCOM, condusă de domnul Zgonea – un alt om cu epoleți – care trebuia să facă sesizare de risc până acum. Azi el trebuie să fie pe telefon cu Comisia Europeană pentru că monitorizarea TikTok și cererea de date din TikTok, care e o rețea chinezească foarte secretoasă și foarte… nu dă nimic – asta o poate face Comisia pentru că este un operator mare care cade sub incidența Comisiei, conform DSA.
Deci toate astea sunt instrumente legale care există și noi stăm și vorbim povești pe internet și impresii artistice despre Călin Georgescu. Noi putem face asta că suntem civili, dar avem instituții plătite bine cu pensionari speciali în pregătire care trebuiau să reacționeze până acum. Și înainte de turul I de alegeri”.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea