Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că nu îşi dă demisia, după ce coaliția de guvernământ PSD-ALDE i-a retras sprijinul politic, invocând performanțele slabe ale cabinetului pe care îl conduce.
Șeful executivului susține că are obligaţia să se poarte responsabil faţă de România şi faţă de partidul din care face parte.
Sorin Grindeanu a adăugat că va demisiona când preşedintele Iohannis va numi un premier din partea partidului care a câștigat alegerile, adică PSD.
“Nu îmi dau demisia. Am obligaţia să mă comport resposanbil faţă de România şi faţă de partidul din care fac parte. E Guvernul României, nu al CEX-ului şi toţi trebuie să ne simţim responsabili de acest lucru. Îmi voi da demisia când preşedintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. E normal faţă de acele sute de mii de oameni de care spuneam mai devreme. Nu vreau ca alte scenarii să poată să intre în discuţie. Îmi voi da demisia în momentul în care preşedintele Iohannis, după consultări, va pune un premier de la PSD”, a anunţat premierul în conferinţa de presă susţinută la Palatul Victoria.
Actualizare:
Întrebat dacă ceea ce s-a întâmplat în această seară cu guvernul nu are legătură cu reformele din Justiție, Sorin Grindeanu a răspuns: “Sper că nu!”.
Despre demisiile miniștrilor din Guvernul pe care-l conduce și dacă se simte trădat de aceștia prin demisiile anunțate:
“Procedural, trebuie să primesc demisiile miniștrilor. O să vedem mâine. Eu îi îndemn la responsabilitate pe miniștrii. Procedural, demisiile intră în vigoare după ce premierul și președintele iau act de ele.”
Referitor la demiterea sa din PSD, Sorin Grindeanu a declarat că nu știe dacă a fost demis din PSD.
“Eu sunt membru PSD în Timiș, la organizația 139. Nu văd care sunt motivele statutare pentru a fi demis. Statulul PSD spune că validarea primului ministru se face în Congres. Eu am cerut în CEx respectarea Statutului PSD.”
De ce trebuie să pui presiune pe proprii tăi miniștrii, pe care tu i-ai numit? Singurul răspuns poate fi doar dorința unui singur om de a avea toată puterea.
Am văzut în această seară evaluarea guvernului făcută de PSD . Nu cred că e o evaluare corectă. Cred că pentru această evaluare era nevoie de dialog. Chiar am crezut că există acea comisie celebră în interiorul partidului care evaluează activitatea guvernului. În afară de dl Darius Vîlcu, care nu mai e membru al partidului, nu știu cine mai face parte din această comisie. Ca prim ministru, ar fi trebuit să știu.
Ce s-a întâmplat aci, prin această evaluare a fost, de fapt, o încercare de a mi se spune: trebuie să pleci, trebuie să-ți dai demisia.
“Nu mă agâț de acest scaun. Doar pun o condiție. Și sper ca această criză să se încheie cât mai rapid”.
“Sunt acuzat că nu am dus la îndeplinire obiective care aveau ca termen de implementare anul 2018.
Sunt și miniștrii care au muncit.
Eu i-am propus domnului Dragnea să ne asumăm împreună acest eșec și să ne dăm amândoi demisia.
Acum o lună, domnul Dragnea ne mulțumea pentru activitatea Guvernului. Nu știu ce s-a schimbat între timp.
Nu mi-am dorit să ajungem la acest moment. Nu înțeleg ce se există această furie de a schimba propriul guvern, la doar 6 luni de la instalare. Un guvern care , de bine de rău, a performat.
Premierul a mulțumit românilor pentru susținere, membrilor PSD care l-au sunat dar și celor care i-au scris pe Facebook.
“Sunt membru PSD de 21 de ani. Le-am spus colegilor mei de multe ori că forța acestui partid stă în sutele de mii de mebri care au muncit și care ne-au dus spre victorie. Și vreau să le mulțumesc.
Am văzut niște nuanțe din CEx care nu au fost chiar așa. Îmi pare rău că unii colegi din CEx au trecut prin această experiență neplăcută. Experință care nu e prima. Îmi cer scuze pentru că și datorită acestei situații au trăit o asemenea experiență.
Nu era sigur că acest CEx s-ar fi terminta cu încercarea de a mă demite – spunea Liviu Dragnea. Dar, mi s-a propus conducerea mai multor instituții ale statului, ba chiar să fac parte din viitorul guvern , numai ca să-mi dau demisia.”