România nu va obține rezultate bune la testele Pisa în condițiile în care modalitatea de predare și cea de verificare a cunoștințelor este diferită, spune La Europa FM, ministrul Educației. Prezent la Deșteptarea României, Sorin Cîmpeanu spune că nu există o soluție magică pentru îmbunătățirea acestor rezultate peste noapte. România se clasează sub media europeană la rezultatele evaluării Pisa.
”Testele Pisa se bazează pe interdisciplinalitate, pe legătura, de exemplu, dintre biologie, fizică, chimie. Atâta vreme cât noi le predăm elevilor disciplinar după care venim și evaluăm interdisciplinar, rezultatele nu vor putea fi bune. Rezultatele se vor vedea doar pe termen mediu și lung. Nu există nici o decizie magică prin care să hotărăști azi într-un fel iar anul viitor să obții rezultate mult mai bune la testele Pisa.”
Pe termen lung, reducerea ratei de analfabetism funcțional la 15 procente, va aduce rezultate mai bune, spune Sorin Câmpeanu. Pentru atingerea obiectivului, ministrul educației a dat și exemple de câteva măsuri la care se lucrează acum.
”Profesionalizarea carierei didactice, regândirea modului de predare într-o manieră interdisciplinară, adaptată modului în care se face evaluarea. Formarea cadrelor didactice este un element esențial. Formarea pentru fiecare disciplină în parte alături de formarea pentru achiziționarea de competențe digitale. Mă simt obligat să spun că profesorii români au dus la bun sfârșit anul școlar, îl vor duce la bun sfârșit și pe acesta deși nu au fost pregătiți pentru a preda online”.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a fost invitatul emisiunii Deșteptarea României, în care a discutat în direct cu ascultătorii, despre problemele sistemului de învățământ dar și soluțiile pentru viitorul educației.