Majoritatea românilor și-ar dori ca Hillary Clinton, candidatul democraților, să câștige alegerile prezidențiale în Statele Unite, arată un sondaj realizat de Institutul de Studii Sociale și Politice privind politica externă a României.
În cazul în care românii cu drept de vot ar putea aleger președintele SUA, 70% ar vota cu Hillary Clinton, în timp ce Donald Trump, candidatul republicanilor, ar obține doar 6% din voturi.
Potrivit sondajului realizat în perioada 17-20 octombrie, simpatizanții lui Donald Trump urmăresc mai mult ştirile la Antena 1, Realitatea TV, Antena 3 sau nu află noutăţile de la televizor.
Românii care ar vota-o pe Hillary Clinton se uită într-o măsură mai mare la ştirile Digi24, TVR1 sau B1TV.
Divergențe SUA – Rusia
În contextul divergențelor dintre Statele Unite şi Rusia, mai bine de jumătate dintre români cred că, în următorii ani, nu se va declanşa un conflict militar între cele două puteri.
O treime dintre românii cu drept de vot consideră că în viitorul apropiat un astfel de conflict se va declanşa. Totodată, 68% dintre români consideră că sunt șanse mici sau foarte mici ca un nou Război Mondial să fie declanşat din cauza neînţelegerilor dintre SUA și Rusia.
În acest context, 51% dintre conaționali cred că România ar trebui să îşi întărească relațiile diplomatice cu Statele Unite, 2 din 10 respondenți ar prefera relații mai bune cu Rusia, iar o treime cu niciuna dintre aceste țări.
Tinerii români cu vârste între 18 și 34 de ani, femeile și cei cu studii superioare s-au arătat însă imparțiali sau neinteresați de politica externă.
Ce cred românii despre NATO și Uniunea Europeană
Întrebați despre NATO și UE, jumătate dintre românii adulți cred că NATO va proteja țara noastră în cazul unei încălcări teritoriale de către forţele militare ruseşti.
Cât despre UE, o treime dintre respondenții sondajului nu crede că țara noastră are beneficii de când am intrat în Uniunea Europeană. 6 din 10 români văd o serie de avantaje, mai ales pentru persoanele cu vârsta între 18 şi 50 de ani şi cei cu studii peste medie.
Întrebați ce cred despre posibilitatea destrămării blocului comunitar, mai bine de 50% dintre conaționali nu văd posibil acest lucru. O treime crede însă că este posibilă dizolvarea UE.
Sondajul Institutului de Studii Sociale și Politice (ISSPOL) a fost realizat la nivel național, prin telefon, în perioada 17-20 octombrie pe un eșantion de 820 de respondenți cu vârste de peste 18 ani. Marja de eroare este de +4%.