Românilor le e mai teamă de o eventuală extindere a războiului din Ucraina decât de situația financiară a familiei. Este concluzia unui sondaj realizat de INSCOP în perioada 14 septembrie – 5 octombrie prin interviuri față-în-față.
Aproximativ 1 din 4 participanți la sondaj (25%) declară că nu are rude sau prieteni în alte localități sau altă țară la care să se poată refugia în caz de război sau calamitate.
Între amenințările percepute de cei intervievați se află o eventual extindere în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina – 65%.
Pe locul 2 în rândul temerilor: situația economică a familiei proprii: 59%. Abia pe 3 se află pericolul COVID la adresa sănătății: 33%.
38% din cei intervievați consideră că localitatea lor este pregătită pentru situații de urgență și de criză. Iar aproximativ 45% dintre participanții la sondaj consideră că Armata Română are capacitatea de a apăra România. Totuși, 27% nu cred că Armata poate face acest lucru.
Mai mult de 50% din rândul participanților la sondaj nu au încredere că în caz de criză națională partidele politice își vor face datoria. Aproape 40% spun că, dacă au probleme, se bazează pe ajutorul comunității religioase din care fac parte.
Aproximativ 1 din 4 români (25%) declară că nu are rude sau prieteni în alte localități sau altă țară la care să se poată refugia în caz de război sau calamitate.
28% cred că, în caz de război, cutremur sau alte calamități familia lor are capacitatea sa găzduiască refugiați sau sinistrați.
Sunt datele unui sondaj INSCOP Research a realizat la comanda Universității din București. Au răspuns 1.500 de persoane majore.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,6 %, la un grad de încredere de 95%.
Foto: Shutterstock