Românii vor să scape de cozile de la ghișeu și un cât mai rapid acces la documente și la servicii ONLINE, cu ajutorul internetului. 63% dintre participanții la un sondaj Economedia ar dori ca statul să folosească tehnologii bazate pe inteligență artificială pentru a urgenta digitalizarea serviciilor publice.
Sondajul mai arată că 53% dintre respondenți folosesc tehnologii bazate pe Inteligența Artificială în viața de zi cu zi
În ceea ce privește instrumentele de Inteligență Artificială folosite, chatbot-ul ChatGPT e cel mai popular, fiind menționat de 49% dintre respondenți, asistenții virtuali (Google, Alexa, Siri) sunt folosiți de 7% dintre respondenți, 6% folosesc Bard, 4% Bing, 3% Midjourney și 2% dintre ei au lucrat și cu Claude.
Cei mai mulți dintre utilizatori au spus că astfel de aplicații spun că îi ajută să economisească timp (43%), 32% spun că își fac munca mai bine cu ajutorul tehnologiei, iar 14% spun că învață mai ușor. Mai puțin de 1% spun că Inteligența Artificială nu le aduce niciun beneficiu.
Sondajul a fost realizat în perioada 15-24 noiembrie. Au răspuns 447 de persoane.
Digitalizarea nu se face… sau se face greu pentru că multe departamente din instituțiile publice blochează asemenea evoluții. Respectivii angajați, ori nu se pricep, ori nu vor.
Șeful Comisiei IT din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș, într-o conferință Economedia: Nu zic că oamenii ăia trebuie dați afară, dar dacă sunt frână în calea tehnologiei, CNIFUL trebuie desființat
„Unele instituții sau statul are întreaga responsabilitate și putere asupra transformării unei instituții. CNIFUL (Centrul Național pentru Informații Financiare), că despre ei e vorba la ANAF. Nu zic că oamenii ăia trebuie dați afară, dar dacă sunt frână în calea tehnologiei trebuie desființat. Și am mai spus-o de mai multe ori. Dacă nu performezi, aici e bariera. Și aici nu reușim, apropo de parteneriat public-privat, pentru că sunt oameni care au obiceiuri extrem de vechi. Și e complicat”, a declarat șeful Comisiei IT din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș.
Centrul Național pentru Informații Financiare este o structură ce ar urma să unifice toate bazele de date legate de fiscalitate.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin