Șase din zece cetățeni s-au confruntat cu dificultăți financiare încă de la începutul pandemiei.
Un sondaj comandat de Parlamentul European arată că respondenții din Ungaria, Bulgaria, Grecia, Italia și Spania au fost cei mai afectați.
Mai mult de jumătate dintre locuitorii din Danemarca, Olanda, Suedia, Finlanda și Austria nu au avut probleme cu banii sau cu locul de muncă.
Sondajul a fost efectuat online, între 23 aprilie și 1 mai, pe 21,804 de respondenți din 21 de state membre ale UE, cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani.
30% dintre cetățenii europeni au avut pierderi financiare, iar 23 % au ajuns în șomaj sau șomaj parțial.
21% au fost nevoiți să apeleze la economiile personale și alți 14% au avut probleme în a-și plăti facturile, chiria sau împrumuturile bancare.
Pentru 9% dintre respondenți a fost un lucru dificil să-și asigure o mîncare de calitate.
Unul din zece respondenți a trebuit să ceară ajutor financiar din partea familiei sau a prietenilor, în timp ce 3% dintre cei chestionați au intrat în faliment.
Trei din patru respondenți din toate țările care au participat la sondaj afirmă că au aflat despre măsurile Uniunii Europene de răspuns la pandemia de coronavirus, iar o treime dintre aceștia cunosc care sunt aceste măsuri.
În același timp, aproximativ jumătate dintre cei care cunosc inițiativele europene declară că nu sunt mulțumiți de măsurile luate până în prezent. Numai 42% sunt satisfăcuți, majoritatea acestora fiind din Irlanda, Olanda, Danemarca și Finlanda.
Nivelul de nemulțumire este cel mai ridicat în Italia, Spania și Grecia, și destul de ridicat în Austria și Bulgaria.
Două treimi dintre cetățeni ar vrea că UE să aibă mai multe competențe pentru a face față crizelor – cred asta în special locuitorii din Portugalia și Irlanda – și aproape șase din zece respondenți nu sunt mulțumiți de nivelul de solidaritate între statele membre ale UE în timpul pandemiei.