La 6 luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, 6 din zece români urmăresc evoluţia evenimentelor din țara vecină, arată un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie.
Procentul este însă în scădere faţă de perioada de început a conflictului, cu aproape 20% faţă de luna martie şi cu 12% faţă de luna februarie.
65% dintre români cred că invazia Rusiei nu poate fi justificată, iar trei sferturi dintre respondenţi au încredere în capacitatea NATO de a face faţă unui atac al Rusiei împotriva ţărilor membre din regiunea noastră.
Mai mult de un sfert dintre românii care urmăresc evenimentele din Ucraina se informează de mai multe ori pe zi. O treime află ce se întâmplă cel mult o dată pe zi, aproape un sfert de 2-3 ori pe săptămână și o dată pe săptămână 12% dintre respondenți.
Posturile româneşti de televiziune reprezintă principala sursă de informare pentru peste 80% dintre respondenți.
Mai mult de un sfert se informează de pe reţelele sociale, 17% de la radio, iar restul din discuţiile cu prietenii și familia.
Teama ca razboiul să se extindă şi în ţara noastră scade uşor, de la 70% în februarie la 61% în august.
Aproape jumătate dintre participanţii la sondaj cred că este foarte şi destul de probabil ca războiul din Ucraina să declanşeze un conflict regional, 41% cred că se poate transforma într-un conflict mondial cu arme convenţionale, iar unul din trei respondenţi este de părere că ar putea declanşa un război nuclear.
Aproape jumătate dintre români cred că războiul se va prelungi şi anul viitor, în timp ce peste un sfert dintre respondenţi cred că acesta se va termina până la finalul anului.
Datele reies dintr-un sondaj IRES, realizat în perioada 17 – 23 august, pe un eșantion de 1.155 de persoane adulte, cu o eroare maximă tolerată de +/- 2,9%.