În plus, aproape 60% dintre cei care locuiesc în orașe se tem de un eventual seism, arată un sondaj realizat recent. La capitolul asigurarea locuințelor, stăm la fel de prost ca în privința consolidării clădirilor cu risc.
Doar 16% dintre români cred că orașul în care trăiesc este pregătit să facă față unui cutremur, arată un sondaj realizat de agenția de cercetare iZi Data pentru Asociația ARCEN.
Aproape 60% dintre românii din orașe se tem de cutremure, iar numărul lor este mai ridicat în București. Îngrijorător este și că 4 din 10 români spun că nu știu ce să facă în caz de cutremur.
La o dezbatere organizată de Academia Română, mai multe persoane au atras atenția asupra modului în care s-a construit, în ultimi ani în România. Clădirile înalte din sticlă sunt extrem de periculoase, a spus Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române:
„Vă asigur eu că toate blocurile astea înalte, de 14, 15, 16 etaje cu sticlă, datorită deplasărilor mari, se va sparge sticla și se va prăbuși.”
Profesorul Ioan Paul a spus că toate materialele de construcție se degradează în timp. Cel mai mult rezistă cărămida, iar betonul cel mai puțin, doar 50 de ani. El nu exclus ca pe viitor să avem cât mai multe clădiri care să se prăbușească și fără să se producă un cutremur.
La capitolul locuințe asigurate în caz de cutremur, România avea anul trecut numai 20% din locuințe cu astfel de poliță.
- Florentina Mihăiță