86% dintre români susțin extragerea gazelor din Marea Neagră, arată Barometrul de securitate energetică din România, bazat pe un sondaj realizat de către INSCOP Research.
Mai multe companii energetice internaționale au explorat zăcămintele din Marea Neagră, însă proiectele au intrat în stand by în momentul adoptării Legiii off shore de către fosta putere social democrată.
Ulterior, Guvernul liberal a promis o nouă lege care nici acum nu este gata.
În acest moment, Romgaz negociază cu firma americană Exxon cumpărarea acţiunilor în proiectul de gaze Neptun din Marea Neagră.
Remus Ioan Stefureac, CEO INSCOP Research despre părerea românilor despre exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră:
”86% dintre români își exprimă acordul. Anul trecut aveam 78%, în urmă cu 2 ani, 75%. Deci, un acord net, indubitabil. O altă întrebare legată de dimensiunea legislativă, în acest moment, proiectele de exploatare a gazelor de la Marea Neagră sunt în mare parte blocate din cauza unor probleme legislative, care descurajează companiile să-și continue investițiile.
În opinia dumneavoastră, cât de importantă este deblocarea acestor investiții?
Foarte importantă deblocarea: 61%, importantă 32%, cumulat important-foarte important: 93%”.
Vasile Iuga este consultant, expert în Energie avertizează că România riscă să pierdă șansa exploatării gazelor românești.
Asta în timp ce Turcia a descoperit și ea gaze lângă perimetrele românești și anunță că în 3 ani va scoate gaze din Marea Neagră.
”Am putea spune că s-a ajuns la limită, în 2021, este ultimul an în care se mai poate lua o decizie în privința gazelor de la Marea Neagră, care să ducă la producție de gaz din Marea Neagră în 2, maximum 3 ani. Pentru că fereastra de oportunitate pentru gazele naturale se ănchide, iar Uniunea Europeană adoptă legislația care va exclude gazele naturale. Atunci, amânarea deciziei ne pune în situația de a nu beneficia de o resursă excepțională pentru România”.
România are nevoie de gaze în condițiile în care mai puțin de jumătate din populație se încălzește cu gaze naturale.