Confidenţialitate

Sonda spațială Chang’e-6 a Chinei s-a întors pe Pământ cu primele mostre colectate vreodată de pe suprafața îndepărtată a Lunii

Sonda spațială a Chinei, Chang’e-6, s-a întors marți, 25 iunie, pe Pământ, cu primele mostre colectate vreodată de pe suprafața îndepărtată a Lunii, după o misiune care a durat aproape două luni.

Sonda Chang’e-6 a aterizat marți în nordul Chinei, în regiunea Mongolia Interioară. Oamenii de știință chinezi se așteaptă ca probele aduse să conțină roci vulcanice vechi de 2,5 milioane de ani și alte materiale menite să răspundă unor întrebări fundamentale despre activitatea geologică responsabilă de diferențele dintre cele două părți ale satelitului natural al Pământului.

Sonda a plecat de pe Pământ pe 3 mai, iar călătoria sa în spațiu a durat 53 de zile.

Misiuni ale Statelor Unite și ale Uniunii Sovietice au explorat în trecut partea apropiată a Lunii – cea care se vede de pe Pământ – însă China a devenit singura țară care a colectat vreodată mostre de pe partea îndepărtată a Lunii. Aceasta este mai greu de atins din cauza distanței sale față de Terra, a terenului cu cratere gigantice și a unor suprafețe plate pe care le are, relatează AP News și BBC.

Aceasta este cea de-a șasea misiune a Chinei pe Lună și a doua pe partea îndepărtată a satelitului natural al Pământului, prima având loc în 2019.

Beijingul a investit resurse uriașe în programul său spațial în ultimul deceniu, în încercarea de a ajunge din urmă SUA și Rusia.

Sursa foto: CNSA

Citește și: Republica Moldova și Ucraina încep negocierile de aderare la UE. Cât va dura până când cele două state vor deveni membre cu drepturi depline | AUDIO