Confidenţialitate

Sonda Parker, lansată cu succes în misiunea fără precedent spre Soare (VIDEO)

Sonda Parker are dimensiunea unui mic automobil și a fost lansată duminică dimineață, după ce fusese amânată cu o zi lansarea. Datele colectate ne vor ajuta să înțelegem Soarele, steaua care guvernează Sistemul Solar, dar și să avem o prognoză a vremii în spațiu mai corectă, abilitate importantă atât în ceea ce priveşte sateliţii aflaţi pe orbita terestră cât şi pentru viaţa şi tehnologia de pe Pământ.

Sonda Parker va fi şi primul obiect terestru care va zbura prin stratul exterior al atmosferei solare. Se va folosi de gravitaţia planetei Venus pe care o va survola de 7 ori în aproape 7 ani, pentru a-şi apropia treptat traiectoria de Soare. Apoi va trece prin atmosfera solară la o distanţă de 6,2 milioane de kilometri de suprafaţa stelei – de peste 7 ori mai aproape decât orice altă sondă trimisă spre a studia Soarele. Așadar va înfrunta condiţii “brutale” de temperatură şi radiaţii.

În punctul de maximă apropiere faţă de Soare, scutul termic al sondei, construit dintr-un aliaj special se va încălzi la peste 1.337 de grade Celsius.
Sonda se va deplasa cu aproximativ 700.000 km/h.

Cu cât aflăm mai multe despre Soare, cu atât vom înţelege mai uşor modul în care a evoluat viaţa pe Pământ dar şi cum ar fi putut ea evolua pe alte planete, aflate pe orbita altor stele, spun experții.