Agenția Spațială a Japoniei JAXA a transmis vineri seara, prin intermediul președintelui, în cadrul unei conferințe de presă mult așteptată că misiunea a atins nivelul „minim de succes”. Deși aterizarea sondei SORA-Q a fost un succes, specialiștii de la JAXA au nevoie de o lună pentru a analiza datele exacte.
UPDATE 19:15. JAXA: „Nivelul minim de succes” al misiunii a fost atins
Președintele JAXA spune că aterizarea a fost un succes și că nava comunică, astfel că „nivelul minim de succes” al misiunii a fost atins.
În continuare, el adaugă că vor evalua datele pentru a face multe alte constatări.
„Ar trebui să putem avea acces la suprafața lunară, așa că, împreună cu diferitele țări care vor merge mai departe, va exista o cooperare internațională, care este deja în curs de desfășurare”, a mai spus președintele JAXA.
El spune că aterizarea de precizie a fost un succes, dar agenția are nevoie de aproximativ o lună pentru a analiza.
UPDATE 17:30. Sonda japoneză ar fi ajuns pe Lună. Se așteaptă confirmarea Japoniei
Știre inițială
Misiunea „Moon Sniper” ar fi una istorică pentru Japonia, care ar putea deveni a cincea ţară ce reuşeşte o aselenizare controlată, după SUA, URSS, China şi India.
Cu un diametru de doar 8 cm, cântărind 250 de grame, sonda SORA-Q a fost lansată în spațiu în septembrie anul trecut, atingând orbita lunară pe 25 decembrie.
În realizarea acesteia s-au implicat, printre alții, gigantul electronic SONY și Takara Tomy, inventatorul robotilor Transformers.
Misiunea mini-sondei este de a analiza rocile selenare din craterul Shioli, locul aselenizării.
Primele două misiuni japoneze de acest fel au eșuat. În 2022, o mini-sondă a suferit o defecţiune gravă a bateriei, iar un an mai târziu, un alt modul de aselenizare s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii.
Probleme au avut și americanii. Cea mai recentă misiune a NASA, Peregrine, ce încerca aselenizarea pentru prima dată în ultimele cinci decenii, a fost anulată din cauza unei scurgeri de combustibil. Modulul a ars la reintrarea în atmosfera terestră. Acesta ar fi trebuit să ajungă pe partea vizibilă a Lunii pe 23 februarie.
Pe lângă sonda SORA-Q, Japonia mai pregătește o misiune selenară anul viitor. Va lansa un rover către polul sudic al Lunii, în speranța de a găsi potențiale surse de apă.
Sursa foto: Shutterstock