Ingrediente:
File de somon, două bucăţi a câte 150-200 de grame
4-5 morcovi
O căpăţână de broccoli
Feliuţe de lămâie/ capere/ cepşoara tocată
Sare, piper, ulei de măsline
Pentru glazură:
Două linguri zahăr brun, două linguri miere, 2-3 linguri sos de soia, două linguriţe seminţe de susan, o linguriţă praf de chili (sau mai putin, dupa gust)
Mod de preparare:
Morcovii se taie rondele subţiri. Broccoli se desface în bucăţele. Nu uitaţi să decojiţi de partea fibroasă cotorul căpăţânii de broccoli, apoi se taie şi el rondele.
Într-o tavă care se va da la cuptor, se pun legumele tăiate, sare, piper şi 2-3 linguri de ulei de măsline şi se amestecă. Apoi se face un pat pe care se aşază bucăţile de somon.
Separat, într-un castronaş, se face glazura: se amestecă zahărul cu mierea, cu soia, praful de chili şi seminţele de susan. Trebuie să iasă un lichid vâscos ca melasa. (pentru îngroşare mai puneţi zahăr)
Cu o lingură se ia din compoziţie şi se toarnă uşor deasupra bucăţilor de somon.
Se dă la cuptorul încins la 200 de grade. În 15 minute e gata.
În farfurie, ca să contrabalanseze gustul dulce, peste somon se presară feliuţe de lămâie/ capere/cepşoară.
Merge cu un vin alb, rece (Sauvignon blanc de preferat, sec sau demise).