Principala componentă a sistemul nervos este reprezentată de neuroni, celule cu rol în recepționarea și transmiterea informației în organism.
Tot din structura sistemului nervos fac parte și celulele gliale, care susțin și protejează neuronii. Lichidul cefalorahidian este un alt element important, care practic scaldă creierul și măduva spinării, co rol de protecție împotriva traumatismelor și de curățare a deșeurilor metabolice.
Un studiu american a evidenţiat faptul că celulele cu rol de susținere se micşorează în timpul somnului pentru a mări spaţiile dintre neuroni.
Astfel, se permite lichidului cefalorahidian să spele creierul.
Somnul are un rol important în fixarea amintirilor în creier şi în procesul de învăţare, însă are energie limitată și trebuie să aleagă între două stări funcţionale diferite – treaz şi conştient sau adormit şi pe cale să se cureţe. ‘Poţi să te gândeşti la somn ca la organizarea unei petreceri acasă. Poţi fie să discuţi cu oaspeţii, fie să cureţi casa, însă nu poţi să le faci pe amândouă în acelaşi timp’, au explicat specialiștii.
Ei sugerează, totodată, faptul că problemele apărute în funcţionarea mecanismului de curăţare a creierului ar putea juca un rol determinant în declanşarea unor maladii cerebrale.
Multe boli care duc la moartea celulelor cerebrale, precum Alzheimer şi Parkinson, se caracterizează prin acumularea unor depozite de proteine vătămătoare în creier.