Confidenţialitate

Șomaj de peste 20% în rândul tinerilor din România. Patronatele: Nu se găsește personal pentru că studiile din România au puțină legătură cu piața muncii | AUDIO

Noile date de la Statistică o confirmă: în rândul tinerilor din România, șomajul este de 20,5% – un nivel ridicat, cel mai mare din Uniunea Europeană pentru categoria 15-24 de ani. Patronatele spun că, în unele domenii, nu se găsește personal pentru că studiile din România au foarte puțină legătură cu piața muncii.

Horațiu Țepeș, director executiv al unei companii care produce acoperișuri – în cadrul unei dezbateri a organizației patronale Concordia: Finanțăm burse. Se duc tot felul de elevi în SUA sau Europa. Evident că au visul de a profesa acolo

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Materiile care se învață în universități sunt aceleași de 30 de ani, 40… 50 de ani. Cu siguranță, dacă nu avem o materie – cel puțin la ASE – de antreprenoriat bine dezvoltată și documentată, nu cred că putem avea pretenții pe viitor. Să vă au un exemplu: noi finanțăm burse școlare, burse pe tot felul de concursuri în afară, dar nu știu dacă facem bine cu treaba asta. Se duc tot felul de elevi în Statele Unite ale Americii, în diverse țări din Europa, și evident că au visul de a profesa acolo”, a explicat Horațiu Țepeș.

Între 6000 – 8000 de lei, până la 10.000 de lei – atât spun că și-ar dori să aibă salariul mare parte din tinerii care au terminat studiile superioare și caută loc de muncă.

Se plătesc foarte bine unele meserii – electrician, sudor sau tractorist – în care evoluția tehnologică se simte.

Bogdan Cernescu, reprezentantul unei bănci: Tinerele generații au un interes crescut pentru meseriile calificate

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Și vorbeam la conferința voastră despre ce înseamnă meseriile calificate și faptul că acele meserii calificate diferă foarte mult de lucrurile pe care, cel puțin eu, le știam când am intrat în câmpul muncii. Un lucrător în construcții lucrează azi diferit. Folosește tehnologie, ca să zic așa. Un sudor lucrează cu alte instrumente. Și e foarte interesant că cel puțin în lumea vestică a apărut un reviriment al interesului generațiilor tinere pentru meseriile calificate, pentru că multe din acele meserii nu mai sunt murdare. Sunt niște meserii foarte curate, pentru că folosesc roboți, tehnologie și așa mai departe”, a explicat Bogdan Cernescu.

Șomajul a ajuns în luna aprilie la 5,3% în ușoară creștere față de martie. Avem peste 443.000 de persoane în șomaj, dar, atenție, sunt doar cei înregistrați la oficiile de Muncă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Țara din Europa care atrage din ce în ce mai mulți turiști: Albania se promovează la târguri și în reviste de specialitate | AUDIO | GALERIE FOTO