Numărul mare de cazuri noi Covid-19 arată și faptul că tot mai mulți oameni se testează. În București, testarea se poate face gratuit în centrele indicate de Ministerul Sănătății, dar numai după ce se face o cerere telefonică la Direcția de Sănătate Publică.
În țară, la Constanța, de exemplu peste 1.000 de oameni au cerut să fie testați pentru coronavirus. Timpii de așteptare au crescut la 48 de ore. Medicii de familie la care apelează cei care doresc să se testeze le recomandă pacienților să sune la 112 pentru a chema ambulanța.
Doctorul Ionuț Cealera, șeful Serviciului de Ambulanță din Județul Constanța:
„În ultimele 24 de ore am atins un record absolut de la începutul pandemiei, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța răspunzând la peste 1.000 de solicitări de testări la domiciliu. Orizontul de așteptare este de peste 48 de ore. (…) în măsura în care angajații serviciului de ambulanță sunt sănătoși, pentru că o parte dintre ei s-au infectat și sunt în izolare la domiciliu, în măsura în care oamenii o să înțeleagă că se pot testa și la medicii de familie și în multe locuri.”
Nici la Cluj-Napoca situația nu se rezolvă, de multe ori, mai repede. 3 echipaje se ocupă exclusiv de testare , declară, pentru Europa FM, directorul Serviciului de Ambulanță Cluj, doctorul Horia Simu. El spune că e nevoie de creșterea capacității de testare pentru a scădea presiunea pe serviciul de ambulanță:
„Pentru testare este undeva la 48 de ore, 24-48 de ore, depinde de vârfuri, foarte multă lume preferă să se testeze prin ambulanță, ca să vină ambulanța acasă, chiar dacă sunt centrte de testare. Ar fi utilă creșterea capacității de testare prin orice mijloc, că vorbim de servicii private, de centre, pentru că, până la urmă, este un număr finit de echipaje care treuie să răspundă la toate solicitările.”
Din cauză că testarea gratuită la medicii de familie merge greu pentru că mulți medici nu au acces la platforma Corona Forms și la Vâlcea serviciul de ambulanță primește peste 200 de solicitări pe de la cei care au simptome Covid-19. Șapte localități din județ sunt în scenariu roșu, cu o rată de infectare între 4 și 7 la mia de locuitori.
Potrivit directorului Serviciului de Ambulanță Vâlcea, timpul de așteptarea este de pe o zi pe alta și asta din cauza faptului că numărul solicitărilor este foarte mare, peste 200 pe zi. Iar testările se fac printre urgențele din ziua respectivă.
În Valcea și testarea rapidă gratuită de către medicii de familie merge greu. Din cei 75 de medici care au încheiat contracte cu CAS foarte puțini au primit deocamdată accesul la platforma CORONA Forms.
La Neamț, Serviciul de Ambulanță face testări non-stop. În medie, sunt 450 pe zi. Solicitările sunt în creștere iar cele 3 echipaje care se ocupă zilnic de acest lucru abia mai fac față.
Chiar și așa, de la momentul solicitărilor venite prin 112, durează cel puțin 48 de ore până când se ajunge la pacienți. În ultimele zile, numărul de teste solicitate s-a dublat, ajungându-se la o medie de 450 pe zi.
În județul Alba, pentru a face față numărului mare de solicitări, laboratorul Direcției de Sănătate Publică va lucra și în week-end pentru testarea pacienților simptomatici.
Decizia a fost luată în principal pentru a prelua din presiunea pusă pe Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba Iulia, care este suprasolicitată în week-end-uri, când majoritatea cabinetelor medicilor de familie nu au program de funcționare.
Decizia este salutată și de serviciul județean de ambulanță, care abia mai face față solicitărilor. Potrivit directorului Marius Șuluțiu, în teren operează, zi și noapte, 3 echipe, asta în condițiile în care serviciul de urgență înseamnă mai mult decât testări COVID-19. Marți, până la orele amiezii, Serviciul de Ambulanță Județean Alba a înregistrat 180 de solicitări de testare, dintre care 140 numai din Alba Iulia.
Autori: Ghiulfer Predescu, Sandu Mureșan, Nicoleta Ene, Catrinel Cojocaru, Daniela Stoia
Citește și: Coronavirus în România: Numărul infectărilor noi, la un nou record