La Europa FM, o cunoaștem pe Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din România și de fapt, una dintre primele din întreaga lume. Inițial, Sofia Ionescu-Ogrezeanu și-a propus să devină medic internist în oraselul în care s-a născut, dar soarta i-a rezervat altceva.
Sofia Ogrezeanu s-a născut la Fălticeni, în aprilie 1920. Tatăl ei era casier la Banca Națională a României și pe când Sofia era adolescentă, familia Ogrezeanu s-a mutat la București.
Sofia Ogrezeanu a urmat cursurile Școlii Centrale de Fete din București și în 1939, după ce a luat Bacalureatul, a intrat la Facultatea de Medicină. Inițial, a cochetat de ideea de a deveni oftalmolog și după ce a fost trimisă la un stagiu de practică în apropiere de Falticeni, părea decisă să revină în orașul natal ca medic internist. Ar fi dus o viață liniștită, dar spre norocul câtorva mii de pacienți, soarta i-a pregătit altceva…
În 1944, Sofia Ogrezeanu se află în practică la Spitalul numărul 9 din București, secția Neurochirurgie. România era în plin Război Mondial și Capitala era bombardată de avioane americane și britanice. Într-una din zile, la spital a fost adus un copil rănit în urma bombardamentelor, și pentru a-i salva viața, medicii trebuiau să îl opereze de urgență. Dar cum cei doi neurochirughi cu experiență se ocupau de deja de alți pacienți, operația a căzut în sarcina Sofiei Ogrezeanu, pe atunci studentă. Era o decizie riscantă, dar fără operație, copilul ar fi murit oricum.
Deși Sofia Ogrezeanu nu avea experiență, operația a fost una salvatoare și din acel moment, s-a specializat în neurochirugie. În anii care au urmat, a făcut mii de operații pe creier și pe coloană, devenind totodată, prima femeie neurochirurg din România și prima din Sud-Estul Europei. Ar mai fi de spus că atunci când s-a apucat de această specializare, neurochirurgia era oricum la început și nici bărbații nu prea se încumetau să facă operații pe creier.
Pe când își dădea doctoratul, Sofia Ogrezeanu și-a cunoscut viitorul soț. Ionel Ionescu a fost la rândul său neurochirurg și împreună au avut doi copii. Ca o curiozitate, în cei 47 de ani de activitate, Sofia Ionescu – Ogrezeanu a avut doar câteva zile de concediu de odihnă, și acelea provocate de cele două sarcini. Mai mult, a operat pe creier chiar cu o zi înainte să i se nască primul copil.
De-a lungul vieții, a primit mai multe distincții din partea celor mai importante organizații medicale, inclusiv „Crucea Roșie” și “Organizația Mondială a Sănătății”.
Sofia Ionescu – Ogrezeanu s-a stins în martie 2008, la București. Avea 88 de ani.