Anul trecut în România s-au născut cei mai puţin copii din 1930 până azi, aproximativ 180.000.
A scăzut şi rata de fertilitate faţă de anii anteriori, la 34 de nou-născuţi la mia de femei cu vârsta fertilă.
Sociologul Gelu Duminică a vorbit despre principalele explicaţii ale fenomenului în emisiunea Deşteptarea la Europa FM:
„Ține și de sistemul de educație, ține și de dezvoltare, ține și de dorința de a face copii într-o țară care se schimbă foarte multe lucruri deodată, de corupție, de trendul european. Sunt foarte multe elemente, n-ar fi unul care este mai important decât celălalt. Problema este ce facem.”
Scăderea numărului de copii creşte printre altele presiunea asupra sistemului de pensii, îndelung dezbătut zilele acestea.
Printre măsurile pe care ar trebui să le ia România în perioada următoare ar fi să se deschidă spre imigranţi, mai spune sociologul Gelu Duminică:
„În momentul în care străinul vine la noi, îl apucă plânsul. Dacă nu facem țara asta atractivă pentru forța de muncă disponibilă la nivel global, nu vom reuși să ne echilibrăm cu resurse interne. În ciuda faptului că România are cea mai mare diasporă activă din Europa, după Siria, suntem cam cei mai refractari privind străinii, adică noi încă trăim în cultul Mioriței, în care străinul care vine aici ne vrea oile și toate sondajele din 1990 până în momentul de față arată cote alarmante privind încrederea pe care o avem în străini și în celălalt.”