Un român din trei consideră că persoanele întoarse din străinătate sunt principalele responsabile pentru răspândirea noului coronavirus în țară, potrivit unui sondaj IRES.
Un respondent din 5 dă vina pe imigranți, iar unul din 10 a indicat romii.
“Aduceți-vă aminte de <Miorița>!… Noi avem o problemă cu alteritatea și nu am fost educați în spiritul de diversitate. Întotdeauna am avut senzația că străinii vin la noi, ca să ne călărească și politicienii au folosit arma asta, dinainte de perioada interbelică, de când s-a făcut România Mare, de la mijlocul secolului al XIX-lea și până în momentul de față”, a explicat sociologul Gelu Duminică în emisiunea Deșteptarea, la Europa FM.
În ceea ce privește atitudinea față de romi, sociologul Gelu Duminică spune că răspunsurile trebuie căutate de-a lungul istoriei, în cei 600 de ani de sclavie a romilor, dar mai ales în perioada care a urmat după dezrobire.
“Eu însumi, de etnie romă fiind, eram crescut de ai mei acasă cu sintagma <Poți să faci de 3 ori mai mult decât un român, tot o cioară brută o să fii considerat, iar suflet de român nu ai să cumperi niciodată!>. De cealaltă parte, românii sunt crescuți cu <Dacă nu stai cuminte, vine țiganul și te fură!> sau <Țiganul nu e om nici în ziua de Paști!>. De aici vine doza toată doza asta de neîncredere istorică, care nu a fost niciodată estompată prin măsuri politice coerente. După dezrobire, prima măsură coerentă de incluziune a foștilor robi a fost luată în 2001, adică la 150 de ani după aceea”, a completat sociologul.
Sondajul mai arată că 7 români din 10 consideră că Guvernul ar trebui să investească în educația romilor pentru a sprijini incluziunea lor. Sociologul Gelu Duminică susține că mulți politicieni i-au mărturisit deschis că nu promovează măsuri pentru romi pentru că riscă să piardă din electorat.