Confidenţialitate

Sociolog: Mesajele conspiraționiștilor și negaționiștilor “hrănesc” temeri existente | AUDIO

Teoriile conspirației s-au înmulțit în ultima perioadă, în contextul pandemiei.

Invitat în emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM, sociologul Gelu Duminică a invocat importanța covârșitoare a comunicării în această perioadă.

“Vedem foarte mulți care, la începutul pandemiei, dădeau mesajul <Stai acasă!> și care, în momentul acesta, dau fix mesajul celălalt (…) Mulți se urcă pe val. Valul pare acum să fie ceea ce, la început reprezenta minoritatea, dar care, în momentul de față, a ajuns să pară o majoritate în gândirea societății românești (…) Cred că, în momentul de față, mulți sunt cei care baleiază, de-o parte sau de alta, în funcție de mesajele și de credibilitatea emițătorilor. Credibilitatea emițătorilor este pusă la îndoială atunci când emițătorul este reprezentantul autorității statului și mai ales când performanța sa de comunicare este cea pe care o are domnul Vela [ministrul Internelor, Marcel Vela – n. red]. Nici [premierul Ludovic] Orban nu se descurcă foarte bine, iar [președintele Klaus] Iohannis nu iese din această paradigmă”, consideră specialistul.

Potrivit lui, mesajele conspiraționiștilor și negaționiștilor “hrănesc” temeri existente în rândul populației.

“Acum Bill Gates este calul troian. Mișcările anti întotdeauna s-au consolidat din cauza eșecului a două mari zone: neîncrederea în establishment și comunicarea deficitară, care generează un alt tip de comunicare paralel, mult mai credibil decât cea oficială. Acum 2.000 de ani, Platon îl exemplifica prin mitul peșterii. Unor oameni dacă le arăți o imagine falsă, suficient de mult timp și din mai multe poziții, ajung să creadă că ceea ce văd ei este adevărul. Dacă vă uitați în momentul de față la ceea ce circulă pe paginile de socializare, o să vedeți tone de informație dată de foarte mulți comunicatori, neoficiali, dar care ajung să aibă o credibilitate mult mai mare decât cei oficiali. Nu este vina comunicatorului neoficial, ci este eșecul comunicatorului oficial, care nu știe să adapteze mesajul la ceea ce poporul poate înțelege”, spune Gelu Duminică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Mesajele de comunicare trebuie să fie diverse, mai ales când ai o populație săracă, cu 42% analfabeți funcționali și 170.000 de analfabeți. Mesajele ar trebui să vină din mai multe părți. Comunicatori pe zona asta, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie și Biserica Ortodoxă (…) însă, în momentul în care Biserica Ortodoxă vine și spune <Suntem prigoniți!> ce înțelege omul acela? în cine are mai mare încredere? în președinte, în prim-ministru sau în Biserică? Sondajele ne spun că în Biserică. Și atunci e foarte probabil să fie tentați să considere că acest virus este, de fapt, un nou motiv care este folosit în itorica prigonire a Bisericii, așa cum a spus IPS Teodosie, la Constanța, zilele trecute. Adică, noi trebuie să avem în momentul de față un noiam de comunicatori care să meargă pe aceeași linie și care să dea mesajul, prin varii forme, de la citate în slujbe, până la amvonul prezidențial, astfel încât poporul, în diversitatea sa, să poată să înțeleagă în cea mai mare măsură. Faptul că noi ne adresăm doar celor responsabili, că de fapt asta se întâmplă în momentul de față, nu este ok. Adică trebuie să te gândești la cei care sunt în pericol să devină iresponsabili, cum îi etichetăm noi, și să căutăm mecanismul care să trezească feedback-ul lor astfel încât să devină mai reponsabili”, a adăugat Gelu Duminică, în dialogul cu Tudor Mușat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.