Confidenţialitate

Soarta lotului ABV2856 de vaccin AstraZeneca, în analiza CNCAV

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid va decide, vineri, soarta celor 4.200 de doze AstraZeneca din lotul ABV2856, carantinat din precauţie la data de 11 martie.

Joi, Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis că beneficiile serului depășesc riscurile. Experții vor continua să studieze legătura între vaccin şi formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate.

După anunţul EMA, mai multe state europene au anunțat că reiau imunizările.

O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca va ajunge, vineri, în ţară.

Cele peste 43.000 de doze vor fi distribuite centrelor regionale.

La 8 martie, în urma recomandărilor Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunţării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

La 15 martie, au fost operaţionalizate listele de aşteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19, atât în centrele de vaccinare deja existente, cât şi cele care vor fi operaţionalizate în luna aprilie. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de aşteptare.

Notificarea persoanelor aflate pe lista de aşteptare se va realiza în funcţie de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naţionale de vaccinare, şi ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:
– persoanele din categoria 2a (populaţia de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;
– persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esenţiale);
– persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populaţia generală).

Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de aşteptare aferentă centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populaţiei cu risc şi 25% lucrători din domenii esenţiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a.