Slujbele religioase din această perioadă, inclusiv cele de Florii şi de Înviere, se vor ţine în biserici, dar fără credincioşi.
“Iar în noaptea de Înviere vom aprinde lumânarea de la candela din casă” , subliniază purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, Vasile Bănescu.
În condiţiile în care starea de urgență vă fi prelungită, credincioșii vor fi nevoiți să rămână în case în noaptea de Înviere, așa că în acest an, de sărbătorile pascale, oamenii experimentează “participarea” virtuală la slujbe.
Multe pot fi urmărite de credincioşi prin intermediul televiziunilor sau online – cu ajutorul canalelor mediatice ale eparhiilor şi parohiilor.
“La miezul nopţii, cei mai mulţi dintre noi vom aprinde lumânarea de la candela din casă”, a spus pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe.
Totodata, Vasile Bănescu se asteapta ca în case sau pe balcoane sa răsune cântarea “Hristos a înviat”.
La Cluj, Arhiepiscopia a anunțat că Paștile vor fi distribuite acasă credincioșilor.
Pentru a reduce cât mai mult contactul direct cu aceștia, voluntarii le vor lăsa la ușa casei prescuri mici sau pâinișoare, ambalate direct de brutării într-o pungă de plastic, sigilată.
Lângă acestea va fi așezat un pahar etanș sau o sticluță cu vin.
De asemenea, slujbele religioase din Săptămâna Patimilor vor fi tinute doar în interiorul bisericilor, cu ușile închise.
Nici la Denia Prohodului Domnului si nici in noaptea de Înviere nu se va înconjura biserica, transmite Arhiepiscopia Clujului.