Confidenţialitate

Slobozia: Cea mai urâtă statuie cu Mihai Viteazul a fost demolată

Cea mai urâtă statuie din România care-l întruchipează pe voievodul Mihai Viteazul, amplasată în Piața Unirii din Slobozia, a fost demolată de autoritățile locale la 3 ani după amplasare.

La momentul dezvelirii, oamenii care au văzut monumentul au declarat că statuia seamănă cu Moș Crăciun.

De la Slobozia, povestea hidoasei lucrări de artă a făcut înconjurul țării.

În 2014, chiar de Ziua Națională a României, autoritățile locale din Slobozia dezveleau statuia lui Mihai Viteazul.

Amplasată aproape de centrul orașului, în Piața Unirii, lucrarea realizată de artistul grafician Vasile Aionesei a scandalizat cetățenii orașului.

Oamenii au declarat că monumentul nu seamănă deloc cu bravul voievod muntean, născut pe planuri ialomițene.

Ceea ce a șocat opinia publică au fost dimensiunile exagerate ale statuii, care au făcut-o să arate hidos.

Înaltă de peste 4 metri, cu tot cu soclu, statuia reprezenta un Mihai Viteazul supraponderal care, deși în majoritatea lucrărilor de sculptură apare călare pe un cal ținând în mână barda victorios, de această stă în picioare purtând în mână un sceptru și o sabie.

Deranjați de imaginea monumentului, oamenii au declarat că seamănă cu Moș Crăciun, în niciun caz cu voievodul care a realizat prima unire a principatelor românești.

Povestea statuii ridicole a făcut înconjurul României și a fost transformată în obiectiv turistic, români din toate colțurile țării venind să se fotografie lângă soclul monumentului.

În ciuda reacțiilor negative, Ministerul Culturii a dat aviz de amplasament, iar Primăria Slobozia a promis că va plăti graficianului Vasile Aionesei 100.000 de lei.

Deși cetățenii și-au exprimat public dorința ca autoritățile locale din oraș să înlocuiască statuia, ea a fost demolată abia după 3 ani, în baza unui aviz de demolare de la Ministerul Culturii.

Cel mai probabil, ridicolul monument va fi înlocuit cu o altă statuie care-l întruchipează tot pe Mihai Viteazul, executată de această dată de sculporul Gabriel Manole.