În timpul somnului, creierul trece prin mai multe etape, caracterizate de variații în frecvența undelor cerebrale. Foarte general spus, somnul profund este asociat cu o frecvență mai scăzută a undelor cerebrale, iar starea de trezie cu o frecvență mai mare.
De la asta a pornit inventatorul gadgetului. Este un inginer de la MIT a cărui fetiță suferea de o afecțiune a somnului. Copilul nu putea dormi și medicii au început să-i administreze somnifere. Efectele acestor medicamente sunt însă foarte dure, așa încăt tatăl ei a căutat o cale să rezolve altfel problema.
El a construit un dispozitiv ca o bentiță, căreia i-a atașat un senzor de măsurare a undelor cerebrale și două difuzoare capabile să emită pulsații subtile în ritmul undelor cerebrale, un fel de encefalograf miniatural, portabil, sincronizat cu niște căști audio.
Apoi, i-a dat o formă acceptabilă, cu materiale de bună calitate, și a testat dispozitivul. Fetița a scăpat de probleme.
Cum funcționează? La culcare îți pui bentița pe cap, astfel încât să-ți acopere și urechile. Pornești aplicația de smartphone și-i comanzi somn! Senzorul măsoară undele cerebrale și începe să emită propriile pulsații discrete. Creierul tău se sincronizează cu aceste pulsații, care sunt scăzute încetișor, până ce purtătorul adoarme – și doarme un somn profund, de calitate.
Emisia pulsațiilor se oprește când utilizatorul e adormit profund, dar repornește dacă senzorul simte că frecvența undelor cerebrale începe să crească. Practic, ești adormit la loc.
Dimineață, gadgetul acționează invers – ridică încetișor frecvența pulsațiilor, ajutându-te să te trezești încetișor, perfect odihnit.
Dispozitivul există și este funcțional, inventatorul strânge acum bani pentru producția de masă. A strâns deja 405.000 de dolari, în condițiile în care finanțarea solicitată era de 25.000 de dolari.