La Slănic Prahova, asfaltul a început din nou să se crape în zona craterului format în urmă cu 3 luni în centrul orașului. Mai mulți localnici au reclamat că fisurile din astfalt se întind până la blocurile din zonă. Aceste noi fisuri vin după ce, pe 25 aprilie, o parte a străzii 23 August din orașul Slănic, s-a surpat. Atunci 42 de oameni au fost evacuați, în primă fază, din blocurile aflate în apropiere.
Aceasta nouă cedare a asfaltului nu este surpinzătoare pentru constructorul lucrării, deoarece după expertiza inițială, craterul a fost acoperit doar cu pietriș, spune Marian Pruteanu, manager de proiect. De asemenea, acesta a precizat că, momentan, nu este cazul de evacuări.
Marian Pruteanu, manager proiect: „În momentul în care vom vedea cele mai mici urme de cedare pe blocurile din zonă, acestea vor fi evacuate”
„Situația este sub control. Practic, continuă fenomenul care s-a produs în data de 26 aprilie. Caverna a fost umplută cu material necoeziv care se tasează. Nu este un fenomen independent. S-au încheiat etapele de investigație de teren, s-au făcut forajele geotehnice și expertiza heotehnică, care s-a finalizat cu concluzii care vor duce la demararea unor lucrări de consolidare a terenului de fundare și de regularizare a pârâului din zonă. Deocamdată nu evacuăm pentru că nu este momentul să evacuăm. Clădirile nu au urme de cedare. În momentul în care vom vedea cele mai mici urme de cedare pe blocurile din zonă, acestea vor fi evacuate și se va emite ordin de evacuare”, a explicat la Europa FM Marian Pruteanu, manager de proiect.
Marian Pruteanu, manager proiect: Voi fi 3 lucrări de reabilitare a zonei, dar cele mel importante încep săptămâna viitoare – cele de stabilizare a terenului de fundare și de regularizare a albiei pârâului
Vor fi trei lucrări de reabilitare a zonei care se vor desfășura la Slănic. Unele dintre ele vor începe chiar săptămâna aceasta mai explica Marian Pruteanu.
„Plombarea craterului, cavernei este o lucrare independentă de lucrările de consolidare. Vor fi trei lucrări în paralel care se vor desfășura. O lucrare reprezintă dispunerea unui ecran de piloți paralel cu blocurile pentru a stabiliza terenul de fundare de sub blocuri. Altă lucrare este regularizarea albiei pârâului din zonă, care credem noi că alimentează apa din subteran. Și abia după aceea umplerea cavernei pentru a o duce la cot. Dar cele mai importante sunt lucrările de stabilizare a terenului de fundare și de regularizare a albiei pârâului – acestea vor începe săptămâna aceasta”, a mai spus la Europa FM Marian Pruteanu, manager de proiect.
În zonă se menține în continuare interdicția accesului pietonal și auto.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin