10 medici militari de diferite specialităţi (anestezie, boli infecţioase, pneumologie, medicină internă, cardiologie, radiologie, chirurgie generală, ortopedie traumatologică, gastroenterologie şi medicină de urgenţă), precum şi 10 subofiţeri sanitari din cadrul Spitalului Militar de Urgenţă “Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca ajung, sâmbătă, la Spitalul Județean Suceava.
Timp de două săptămâni, aceştia vor asigura continuitatea în unitatea sanitară, devenită focar de infecție după testarea pozitivă a peste 200 de cadre.
După această perioadă, personalul medical va fi înlocuit cu o altă echipă din cadrul aceleiaşi unităţi medicale clujene.
Echipa medicală trimisă în sprijin va participa la asigurarea continuităţii asistenţei medicale pentru pacienţii internaţi COVID pozitiv, deoarece medicii din spitalul sucevean sunt “în mare parte contaminaţi”.
“Prin eforturile conjugate ale noii echipe manageriale şi al echipei de medici venită în sprijinul acesteia se încearcă reoperaţionalizarea din punct de vedere medical a Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava pentru toate tipurile de urgenţe medicale şi chirurgicale, indiferent dacă apar la pacienţii neinfectaţi sau cei infectaţi cu noul coronavirus”, anunță Ministerul Apărării într-un comunicat.
O echipă de specialişti condusă de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea, şi colonelul medic Daniel Derioiu, noul manager al spitalului, a făcut o primă evaluare a situaţiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava.
Potrivit MApN, au fost analizate resursa umană, necesarul de materiale, precum şi schimbarea şi îmbunătăţirea circuitului epidemiologic pentru reducerea riscului de contaminare atât al personalului medical, cât şi al pacienţilor internaţi în unitatea medicală.
“Cu ajutorul militarilor din Batalionul 202 Apărare CBRN din Huşi, au fost dezinfectate spaţiile de circulaţie în incinta spitalului judeţean. De asemenea, s-au instituit noi proceduri de dezinfecţie în interiorul spitalului conform indicaţiilor epidemiologice. A fost efectuat instructaj cu tot personalul medical şi auxiliar despre purtarea echipamentului de protecţie. Noua echipă managerială a solicitat Ministerului Apărării Naţionale să sprijine cu personal medical militar activitatea din Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Suceava, pentru a asigura continuitatea în secţiile medicale. În acest sens, MApN a dispus prin Direcţia Medicală să suplimenteze cu personal medical militar unitatea medicală din Suceava”, a adăugat MApN.
“La nivel de DSP-uri, la preluarea mandatului am găsit personal insuficient care nu a putut face față anchetelor epidemiologice. Angajăm încă o mie de persoane în cadrul acestora. Alte o mie de persoane vor fi aduse la Serviciile de Ambulanță”, a adăugat ministrul, potrivit căruia sunt trei mari focare: la Suceava, Arad și Deva.
Cifrele despre echipamentele de protecție disponibile pentru medicii care îngrijesc pacienți cu COVID-19 arată, de fapt, lipsa acestora.
“Toate cifrele acelea, dacă vrei să fii cu adevărat transparent, le pui în context, nu le arunci la grămadă. După cum ați văzut, un milion de echipamente medicale, despre care vorbește ministrul Sănătății, reprezintă o picătură într-un ocean. Doar un singur județ ar avea nevoie de un milion de perechi de mănuși. Nu putem testa din belșug, dimpotrivă! Abia acum, la Suceava, ajunge al treilea aparat de testare pentru coronavirus, care va ridica – atenție – capacitatea de testare în zonă la 120 de teste pe zi, în condițiile în care 150 de teste sunt în așteptare”, a remarcat jurnalista Alice Iacobescu.
Cătălin Tolontan a subliniat, însă, că aceeași situație de criză se regăsește în majoritatea țărilor care se confruntă cu îmblnăviri de COVID-19.
“Sigur că este puțin, dar vedem medici care protestează în fața spitalelor din New-York, oameni care spun <nu avem suficiente lucruri>. Nicio țară nu poate fi pregătită integral. Autoritățile își developează incompetența în foarte țări ale lumii. Asta nu înseamnă că trebuie să fim noi fericiți cu ceea ce avem. Toți cetățenii din toată lumea pun presiune pe autorități ca să își facă treaba cât mai bine”, a opinat acesta.