Confidenţialitate

Situație critică la granița dintre Grecia și Turcia | AUDIO

Grecia a suspendat pentru o lună primirea de cereri de azil de la imigranţi ilegali, după ce în ultimele zile a fost luată cu asalt de peste 10 mii de cetăţeni veniţi din Turcia.

Atena a cerut ajutor de urgenţă Uniunii Europene, după ce la finalul săptămânii trecute, Turcia a deschis graniţele pentru migranţii aflaţi pe teritoriul său astfel încât aceştia să poată pleca către Uniunea Europeană.

Astăzi, în discursul în faţa naţiunii preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că fluxul e abia la început. A susținut că milioane de migranți se vor îndrepta spre Europa.

Mâine (marţi), Erdogan va pleca la Moscova, în timp ce liderii Uniunii Eurpene aterizează de urgenţă în Grecia.

În tot acest context, reprezentantul  Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaț în România, spune la Europa FM că până în această după amiază nu există informaţii care să arate că mase de migranţi s-ar îndrepta şi către România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După ce a fost asaltată de peste 10 mii de migranţi în weekend, majoritatea fiind blocaţi de Armată şi Poliţia din Grecia, Atena a cerut ajutor de urgenţă la Bruxelles.

Mai ales că preşedintele Turciei, Ercep Tayyip Erdogan a ameninţat din nou că e doar începutul unei noi crize.

“Ţările din Vest se teme de refugiaţi şi ne-au cerut să nu deschidem porţile astfel încât ei să plece către ei. Eu le-am spus încă de acum câteva luni: Dacă nu împărţiţi povara cu noi, îi vom lăsa să plece. Credeau că glumim. Acum că am deschis porţile, ne sună, dar chestiunea este închisă acum din punctual nostrum de vedere”, a spus Erdogan.

Pe insula grecească Lesvos, una dintre cele mai apropiate de Turcia, situaţia este dramatică.

Un copil mort şi 47 de migranţi au fost recuperaţi de Garda de CoAstă a Greciei după ce barca în care se aflau s-a răsturnat în apropiere de insula Lesvos. Localnicii nu mai acceptă imigranţi pentru că adăposturile sunt arhipline, iar turismul, principala lor sursă de venit, s-a prăbuşit.

Reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați în România, spune la Europa FM, Nisreen Rubain, că încă 13-15 mii de migranţi se află la graniţa turco- greacă în vederea începerii deplasării către Uniunea Europeană.

Reprezentantul Comisariatului mai spune că deocamdată, România nu are de suferit de pe urma noului val de migraţie.

Reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați în România spune că situaţia s-a agravat după ce luptele din nordul Siriei, din oraşul Idlib, s-au intensificat. Din Idlib, au fost obligaţi să plece aproape un million de oameni. E nevoie urgent de încetarea a focului, spune Nisreen Rubain.

Sute de mii de sirieni îngheaţă noaptea, iar asistenţii umanitari nu pot să le acorde ajutor de urgenţă din cauza luptelor între turci, armata siriană, sprijinită de Rusia şi diferite grupări. În urma ofensivei recente a  forţelor guvernamentale siriene  sprijinită de aviaţia rusă, cel puţin 33 de de soldaţi turci au murit săptămâna trecută.