Confidenţialitate

Situație critică în unitățile de primiri urgențe din spitale mari. Ambulanțele stau blocate cu orele la porți | AUDIO

Mai mulți medici și surse din cadrul Ambulanței au povestit, sub anonimat, pentru Europa FM, că în unele nopți, ambulanțele au stat blocate la porțile UPU, cu pacienți în ele, chiar și câte de 3 ore. Și asta pentru că unitățile erau supraaglomerate, iar bolnavii nu aveau loc nici măcar pe holuri.

Medicii cer Ministerului Sănătății să mărească urgent capacitatea în secțiile ATI pentru pacienții COVID, mai ales că bolnavii au forme din ce în ce mai grave.

Medici urgentiști spun că nu e gardă în care să nu se confrunte cu o aglomerație sufocantă, negocieri îndelungi, uneori în zadar, cu Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției pentru a încerca transferarea unor pacienți, dar cu discuții dure pentru eliberarea ambulanțelor care fac coadă la poarta spitalelor, cu bolnavi în ele.

Nici în secțiile ATI nu este mai ușor, deși paturile alocate celor care au COVID sunt acum de cinci ori mai multe ca acum câteva luni. Șefă ATI:

”E o situație extrem de tensionată, suntem foarte puțini, facem față cât putem și încercăm să ajutăm cât mai mulți oameni, dar suntem depășiți de ceea ce trebuia să fim inițial.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Managerul spitalului Bagdasar Arseni, cel mai mare spital de neurochirurgie din țară, Andi Nodiț, susține că se impune din nou, suplimentarea paturilor ATI pentru bolnavii de COVID-19:

„Cred că este necesar să se găsească o soluție de a deschide mai multe paturi de ATI și de a se operaționaliza, pentru că starea pacienilor se întreaptă spre necesar de oxigen mult mai frecvent decât acum.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La Spitalul Floreasca, jumătate din unitatea de primiri urgențe e dedicată acum pacienților COVID-19. Purtătorul de cuvânt al unității, doctorul Bogdan Oprița:

„Avem un număr mare de pacienți care vin cu o altă patologie și sunt descoperiți pozitiv. Există dificultăți, depinde și de capacitatea managerului de a organiza lucrurile în așa fel încât să nu fim colmatați.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Managerii marilor spitale de urgență mai au o problemă: lipsa infecționiștilor. La Floreasca, este unul singur. La fel și la Bagdasar Arseni, spune managerul Andi Nodiț.

Alte situații limită cărora trebuie să le facă față medicii: acuzațiile unor rude și lipsa unor medicamente specifice, necesare tratării COVID-19, în unele spitalele non COVID.

Toate aceste probleme și timpul inuman de lung petrecut în tensiune, în echipamente sufocante, le cauzează tuturor din prima linie o oboseală cronică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru