Confidenţialitate

Situaţia statului de drept din România, în dezbaterea Parlamentului European

La iniţiativa Grupului Verzilor, eurodeputaţii vor dezbate miercuri după-amiază, în plen, modificările la sistemul de justiţie din România şi posibila ameninţare la adresa statului de drept, potrivit agendei Parlamentului European.

În ajun, la Strasbourg, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Potrivit Agerpres, deşi întâlnirea era programată să dureze 30 de minute, dialogul s-a prelungit la 70 de minute.

Din partea Comisiei Europene va lua cuvântul prim-vicepreşedintele Frans Timmermans. Consiliul ar urma să fie reprezentat de Monika Panayotova, ministru adjunct pentru preşedinţia bulgară a Consiliului UE.

Comisia Europeană a transmis la 25 ianuarie că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi a cerut Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din justiţie.

“Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se menţiona într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans.

În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor şi șef al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au afirmat, într-o scrisoare comună adresată oficialilor Comisiei Europene, că sunt îngrijoraţi cu privire la “modul incorect” în care executivul european a fost informat “în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterii pe tema justiţiei din România”.

Preşedintele Klaus Iohannis susținea, miercurea trecută, la Bruxelles, că statul de drept “a făcut progrese remarcabile în România”, iar executivul comunitar nu va accepta ca România să facă “paşi înapoi” pe acest drum.

“Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România şi este într-un stadiu acceptabil. Nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi pe acest drum. Trebuie să fie un progres ireversibil şi eu am încredere în sistemul judiciar din România”, spunea la rândul său, Jean-Claude Juncker.